Nakon posebne sjednice Vlade RS o migrantskoj krizi

Dodik pozvao na zatvaranje granice: Ne želimo promjene strukture stanovništva, naći ćemo način da se odbranimo od najezde...

Front 13.05.18, 18:21h

Dodik pozvao na zatvaranje granice: Ne želimo promjene strukture stanovništva, naći ćemo način da se odbranimo od najezde...
Postoje informacije, rečeno je, da prema BiH dolazi između 50.000 i 120.000 migranata, a entitetska vlada će od Predsjedništva BiH zatražiti da, uz angažman Oružanih snaga BiH, obezbijedi pojačanu kontrolu bh. granice

 

Nema uslova za zbrinjavanje migranata na teritoriji bh. entiteta RS, niti će Vlada prihvatiti ijednu samostalnu odluku Vijeća ministara koje se odnose na zbrinjavanje migranata u RS, bez njene saglasnoti, potvrdila je danas premijerka RS-a Željka Cvijanović.

 

Nakon posebne sjednice Vlade, kojoj su prisustvovali i predsjednici entiteta Milorad Dodik i Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, Cvijanović je najavila da će MUPRS-a pojačati prisustvo u rubnim općinama, a od Granične policije BiH će zatražiti jaču kontrolu granice.

 

Tvrdi da jedna od mjera može biti i zatvaranje granica za migrante.

 

- Ne smijemo da budemo naivni. Možemo imati ogromne probleme jer se za ljude koji dolaze ne može utvrditi identitet, a nemamo ni njihovu zdravstvenu istoriju - ustvrdila je entitetska premijerka.

 

Postoje informacije, rečeno je, da prema BiH dolazi između 50.000 i 120.000 migranata, a entitetska vlada će od Predsjedništva BiH zatražiti da, uz angažman Oružanih snaga BiH, obezbijedi pojačanu kontrolu bh. granice.

 

Jedan od zaključaka Vlade odnosi se i na nove razgovore o politici azila, a zaključeno je da će obezbijediti potrebnu logistiku, što podrazumijeva transport i sve drugo što je potrebno za rješavanje pitanja migranata na teritoriji RS.

 

Osim članova Vlade, sjednici će prisustvovati direktor policije RS-a Darko Ćulum, direktor Instituta za javno zdravstvo Miodrag Marjanović, direktor Univerzitetskog kliničkog centra RS-a Vlado Đajić i direktor Uprave Civilne zaštite Mile Međed.

Dodik poziva BiH na zatvaranje granice za migrante

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da podržava zaključke vlade da u tom bh. entitetu nema uslova za zabrinjavanje migranata, čije se pojačano prisustvo očekuje u narednom periodu.
On tvrdi da „oni koji su izazvali ovu krizu treba da snose odgovornost, a to je zapadna alijansa, koja je napravila probleme na Bliskom istoku, prije svega u Siriji".
- Ove mjere nisu usmjere samo za zaštitu RS-a, nego i čitave teritorije BiH. Učinit ćemo sve da zaštitimo dosadašnji način života. Ne želimo promjene strukture stanovništva i poduzet ćemo sve mjere kako bismo zaštitili imovinu i ljude - ustvrdio je entitetski predsjednik.
Podsjećajući da su granice za migrante ranije zatvorili Mađarska, Hrvatska, on je pozvao i nivo BiH da zatvori državnu granicu.
- Ako su sa druge strane dobronamjerni, onda će oni poduzeti zatvaranje granice za migrante i poduzet će mjere vraćanje migranata iz BiH - rekao je Dodik, koji je danas prisustvovao posebnoj sjednici entitetske vlade u vezi s problemom migranata, koji se uskoro u pojačanom broju očekuju na bh. granicama.
Tvrdi i da, ukoliko BiH ne uspije zaštititi interese RS, onda RS nema koristi od takve države.
- Naći ćemo način da se odbranimo od najezde. Želimo da zaštitimo naš način života. Poduzet ćemo sve mjere zaštite naše imovine, naših prava, institucija i RS. Neka Zapad rješava ovo pitanje - kazao je Dodik.

 

(FENA/Foto: Nezavisne.com/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI