kako izgleda život s tuđim organom

U Safetu Tufeku već 14 godina kuca srce 24-godišnje Šveđanke: 'Bio sam živi mrtvac...'

Lifestyle 12.05.18, 16:55h

U Safetu Tufeku već 14 godina kuca srce 24-godišnje Šveđanke: 'Bio sam živi mrtvac...'
Safet je na transplantaciju srca čekao samo 20 dana, a poznavao je donora, djevojku iz kafeterije u Kristianstadu, koja je tragično nastradala

 

Sanjanin Safet Tufek, koji 47 godina živi u Švedskoj, danas ima 67 godina i s transplantiranim srcem 24-godišnje djevojke punih 14 godina živi "drugi" život. Svakodnevno pije  tablete protiv odbacivanja organa i šeta najmanje pet kilometara.

 

U agoniju, koju je godinama preživljavao dok mu je srce popuštalo, niko nije vjerovao; bio je naočit, "šlank", svega 78 kilograma, ali svejedno, "nije imao kuveta".

 

"Svi su mislili da foliram. Imao sam restoran u Kristianstadu, nije mi trebalo bolovanje, a moje žalbe svi su shvatali neozbiljno. I ja sam ponekad mislio da griješim. Srećom, ljekar Bjorn Kunhar mi je povjerovao i 2004. godine otišao sam na detaljne pretrage, nakon što sam u Bosni imao tešku krizu i jedva sam živ avionom stigao u Švedsku. Ustanovili su da sam 'živi mrtvac' - moje srce pumpalo je manje od dva litra u minuti, dok normalno ispumpa šest i po litara", sjeća se Tufek.

 

Doktor Kunhar ga je pitao da li je šokiran katastrofalnim nalazima.

 

Više čitajte na portalu Al Jazeera.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI