Drugačija pravila

Gavrankapetanović izbačen s Medicinskog fakulteta: Kako je onda Sebija Izetbegović mogla biti profesorica?

Hronika 08.05.18, 16:19h

Gavrankapetanović izbačen s Medicinskog fakulteta: Kako je onda Sebija Izetbegović mogla biti profesorica?
Da, njegov prethodni ugovor o radu se jeste naslanjao na zaposlenje na KCUS-u, ali Medicinski fakultet je, ponavljam, u obavezi da svom redovnom profesoru, nakon prekida prethodnog, ponudi novi ugovor s trajnim angažmanom, s obzirom na njegov izbor u zvanje redovnog profesora, tvrdi Galijatović

 

Izvor: Oslobodjenje.ba; Piše: Edina Kamenica

 

Desilo se ono što je ipak malo ko očekivao. Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović je ne samo pod poznatim okolnostima napustio Klinički centar Univerziteta u Sarajevu nego je i izbačen iz nastavnog procesa sarajevskog Medicinskog fakulteta.

 

U informaciji upućenoj na adrese više medija i institucija stoji da su iz nastave sa tog fakulteta potpuno isključeni, pored profesora Ismeta Gavrankapetanovića, i profesori: Rusmir Mesihović, Faris Gavrankapetanović, ali i nastavnici u zvanju vanredni profesor i docent Reuf Karabeg i Mirsad Kacila, Sanko Pandur, Adnan Hadžimuratović, Zelija Velija Ašimi, Naser Nabil i još niz drugih.

 

Uložit ćemo prigovor

 

Slučaj prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića je po mnogo čemu karakterističan. No, u velikoj mjeri nam je pomoglo rješenje Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, koje je zajednička advokatska kancelarija Maida Galijatović i Nerma Bavčić dobila u petak, nakon zahtjeva o izvršenju inspekcijskog nadzora na Medicinskom fakultetu.

 

Advokatica dr. Ismeta Gavrankapetanovića je zadovoljna odgovorom, ali ne u potpunosti. Jer, iako je potvrđeno kršenje zakona, na kraju se ipak kaže da “komunalni prosvjetni inspektor nema zakonskog osnova za poduzimanje konkretnih mjera niti mogućnosti djelovanja, te se dr. Gavrankapetanović upućuje da pred nadležnim sudom dokaže nezakonitost rješenja...”

 

- Mi ćemo prvo uložiti prigovor Upravnom odboru UNSA na rješenje Medicinskog fakulteta, kaže nam Galijatović, napominjući da se iz odgovora inspekcije očito vidi da je zakon, u ovom slučaju, po više osnova prekršen.

 

- Druga je stvar to što oni, očito, nisu bili spremni, može se samo pretpostaviti zašto, da stvar dovedu do kraja, pa su pokušali cijelu priču završiti tako da svoju obavezu o ispravljanju nezakonitosti prebace na moga klijenta, naglašava advokatica, napominjući da se u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju redovni profesori biraju u to akademsko zvanje trajno.

 

- Članom 94. Zakona je Medicinski fakultet, odnosno nastavna ustanova, u obavezi da s redovnim profesorom fakulteta zaključi ugovor o radu na neodređeno vrijeme. Profesor dr. Gavrankapetanović je do sada imao ugovor o radu s nepunim trajanjem i vezao se za njegov ugovor o radu na KCUS-u. Kako je 29. decembra 2017. prof. Gavrankapetanović raskinuo odnos s KCUS-om, to je Medicinski fakultet donio rješenje o prestanku ugovora o radu i kod njih, ali nije mu ponuđen novi ugovor o radu, što je, ponavljam, zakonom propisana obaveza fakulteta za svakog redovnog profesora, ističe Galijatović.

 

I izvršenim inspekcijskim nadzorom je utvrđeno “da je između Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića zaključen ugovor koji traje do okončanja rada u priznatoj nastavnoj bazi Medicinskog fakulteta.”

 

- Da, njegov prethodni ugovor o radu se jeste naslanjao na zaposlenje na KCUS-u, ali Medicinski fakultet je, ponavljam, u obavezi da svom redovnom profesoru, nakon prekida prethodnog, ponudi novi ugovor s trajnim angažmanom, s obzirom na njegov izbor u zvanje redovnog profesora, tvrdi Galijatović.

 

I inspektori naglašavaju da se, na osnovu Zakona o visokom obrazovanju, redovni profesori na visokoškolskoj ustanovi biraju trajno, te da redovni profesor zaključuje ugovor o radu na neodređeno vrijeme.

 

Inspektori čak potcrtavaju i to da ugovor koji je potpisan 4. juna 2011. nije nikako mogao biti na određeno, nego samo na neodređeno vrijeme, ali i upozoravaju na to da je profesor sam pristao na takav ugovor, pa neka sada traži pravdu na sudu.

 

Advokatica nam kaže da rješenje prof. Gavrankapetanovića o prestanku ugovora o radu datira od 5. 1. 2018. godine.

 

- Nije mu bilo uručeno sve do 20. aprila, kada smo uputili zvaničan zahtjev. Profesor je i sam tražio da mu se omogući realizacija nastave na Medicini, ali fakultet nije reagovao, osim što mu je dostavljena obavijest da je katedra odgovorila da nema potrebe za njegovim uslugama. Što je, takođe, suprotno zakonu, jer, ponavljam, redovnom profesoru se mora omogućiti realizacija nastave na fakultetu, bez obzira na to da li ima ugovor o radu ili nema, tvrdi Galijatović, napominjući da je pravo na nauku opće pravo i ono se ne može reducirati, ograničavati...

 

- Neko ko je redovni profesor ima najviše naučno zvanje, a nauka je opće dobro i kao takva je prepoznata u visokom obrazovanju, podsjeća Galijatović.

 

Potpuno drugi odnos prema nauci imaju na Katedri za hirurgiju Medicinskog fakulteta, gdje su, kao i svaka druga visokoškolska ustanova, početkom akademske godine morali donijeti plan realizacije nastave.

 

gavrankapetanovic-medicinski-fakultet

 

Tada je prof. Gavrankapetanović predviđen za tu realizaciju, na predmetu hirurgija, oblast ortopedija, ali bez obzira na to, 20. februara 2018. oni navode da “nastavnici koji nemaju nastavnu bazu, odnosno nisu uposlenici KCUS-a ne bi trebali voditi nastavu, vježbe, pošto za istu nemaju ni mjesto ni prostor...”

 

Ispada, ne radite na KCUS-u, ne možete ni na Medicinskom fakultetu.

 

Zakon je jasan

 

Zanimljivo, šefica Službe za opšte, pravne i kadrovske poslove Medicinskog fakulteta Svjetlana Bajramović, obrazlažući molbu prof. dr. Gavrankapetanovića za nastavak rada u nastavi, zaključuje da se molbi može udovoljiti i o tome 31. januara 2018. obavještava dekanesu prof. dr. Semru Čavaljugu.

 

Već pomenuti član 94, stav 1 tačka G, propisuje da je zvanje redovnog profesora trajno, a odredbom 94. stav 2. istog zakona je propisano da redovni profesor zaključuje ugovor o radu na neodređeno vrijeme, dok stav 4. propisuje da je visokoškolska ustanova obavezna zaključiti novi ugovor o radu sa svakim članom akademskog osoblja izabranim u to zvanje.

 

Pa i kada je prof. dr. Sebija Izetbegović radila u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, mogla je biti i profesor i šef katedre.

 

Prof. dr. Gavrankapetanović, prelaskom u Opću bolnicu, ne može. Na radost pacijenata može i zna liječiti.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI