višestruko nagrađivano djelo

Predstavljen roman 'Sjećanje šume' Damira Karakaša

Kultura 08.05.18, 14:34h

Predstavljen roman 'Sjećanje šume' Damira Karakaša
Uz obilje anegdota iz kojih je crpio građu za roman o odrastanju, Karakaš je kombinirao i autobiografske elemente sa fikcijom, uz odsustvo "naknadne pameti" što je jedan od ključnih kvaliteta ovog romana, saopćeno je iz Buybooka

 

Izdavačka kuća Buybook i Kamerni teatar 55 danas su predstavili višestruko nagrađivani roman "Sjećanje šume" hrvatskog pisca Damira Karakaša. 

 

Na predstavljanju romana, koji je zabilježio i scensku izvedbu u zagrebačkom kazalištu Gavela te uvršten u lektiru, Karakaš je govorio o Liki koja je dominantna tema njegovog stvaralaštva. 

 

Uz obilje anegdota iz kojih je crpio građu za roman o odrastanju, Karakaš je kombinirao i autobiografske elemente sa fikcijom, uz odsustvo "naknadne pameti" što je jedan od ključnih kvaliteta ovog romana, saopćeno je iz Buybooka. 

 

sjecanje-sume-damir-karakas

 

Govorio je o šumi kao jednoj od junakinja romana, liku oca za čiju strukturu je znao da je ključna za kompletan roman, sjećanju kao varljivom i kao konstruktu, odnosnu prema bolesti u surovim ličkim okolnostima i patrijarhalnim obrascima kojima je bilo omeđeno odrastanje. 

 

- Ne dozvoljavam da me život uhapsi - dio je Karakaševog odgovora na pitanje o nespremnosti na pravljenje kompromisa, na nepristajanje da piše scenarije za televizijske serije, da radi bilo šta drugo osim književnog posla, bez obzira na cijenu koju takva odluka podrazumijeva.

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI