ŽENAMA JE GORE NEGO MUŠKARCIMA

Četiri jednostavna prirodna 'lijeka' za mučninu na putovanju - i ništa nećete osjetiti

Lifestyle 07.05.18, 14:58h

Četiri jednostavna prirodna 'lijeka' za mučninu na putovanju - i ništa nećete osjetiti
Mučnina može biti toliko uznemiravajuća da ne želite da putujete čak ni negdje blizu

 


Da li vam se ikada desilo da preskačete neko putovanje zbog toga što vam je muka u kolima, autobusu ili avionu? Niste jedini! Milioni ljudi, više žena nego muškaraca, redovno odlaže putovanje zbog mučnine.

 

Iako nije u pitanju ozbiljno oboljenje, može imati dubok uticaj na to kako se osjećamo. Mučnina na putovanju je osjećaj nelagode u stomaku, vrtoglavice i ponekad povraćanja, koji nastaje dok ste u nekom transportnom sredstvu.


Najčešće ga izazivaju zbunjujuće senzacije. Kada gledate kretanje koje se razlikuje od vašeg stvarnog osjećaja za kretnju, nastaje kinetoza, odnosno mučnina na putovanju.


Mučnina može biti toliko uznemiravajuća da ne želite da putujete čak ni negdje blizu. Mnogo puta, psihološki efekat kinetoze uzrokuje jaka psihika reakcija i osobi se mogu pojačati osjećaj mučnine.

 

Mučnina na putovanju djeluje još gore ako patite od spondilitisa, astigmatizma i infekcije uha.


Četiri jednostavna rješenja


Ako više ne želite da odlažete putovanja zbog mučnine, evo šta možete uraditi da biste izdržali put:


- Spustite prozor da uđe svjež vazduh. Zagušljivost i mirisi u kolima mogu uzrokovati mučninu.
- Kada gledate kroz prozor, fokusirajte se na objekte koji su prilično udaljeni, ili gledajte direktno u pravcu kretanja, u što veću daljinu. Ako gledate u predmete koji su blizu, veći je konflikt između očiju (to jest, čula vida) i unutrašnjeg uha (gde se nalazi centar za ravnotežu i pokret).
- Ako putujete noću, žmurite i probajte da odspavate. Ako isključite jedno od dva čula koja djeluju suprotno, moći ćete da se smirite.
- Razmišljajte o drugim stvarima - žvaćite žvaku, jedite čips, keks, pijuckajte vodu. Pokretanje vilice smanjuje tenziju i uklanja glavobolju izazvanu mučninom.
- Nemojte čitati ili igrati video igre
- Nemojte putovati na prazan stomak. Ako mislite da to što nemate ništa u želucu znači da nećete povraćati, varate se.
- Ostanite hidrirani.
- Prije putovanja nemojte jesti tešku, masnu i ljutu hranu, pošto će izazvati podizanje kiseline u stomaku.


Prirodni lijekovi za mučninu na putu


Đumbir

Odavno oproban i sigurno djeluje - đumbir je odličan lijek za mučninu na putu. Većina lijekova je bazirana na đumbiru, a mogu se kupiti u većini apoteka. Osim toga, možete probati i čaj od đumbira. Kada kuhate vodu za čaj, dodajte par kriški đumbira i prokuhajte ga sa vodom. Zatim, poklopite čaj i sačekajte 10-ak minuta, pa dodajte malo meda ili šećera. I, vaš čaj od đumbira je gotov! Popijte ga barem sat vremena prije nego što krenete na put. Možete ga i ponijeti u termosu. Možete probati i sa pivom od đumbira, kolačićima od đumbira i sirovim korjenom đumbira. Ako ne možete ništa od ovoga da nabavite, ponesite sa sobom krišku-dvije u maramici, i pomirišite s vremena na vrijeme. To upali svaki put.


Limun

Uzmite krišku limuna (ili bilo kog citrusnog voća), umotajte u maramicu i s vremena na vreme pomirišite. Svjež, jak miris voća će umiriti mučninu i simptome koji je prate. Možete napraviti blagu limunadu i pijuckati usput, odlična je.


Kamilica

Ova ljekovita biljka ublažava glavobolju i mučninu koje nastaju na putovanju. Pijuckajte čaj od kamilice i osjetićete kako vam se tijelo opušta. Kamilica smanjuje osećaj zamora i mučninu. Prirodno opušta i  ima divan miris. Sve to će vas sigurno opustiti!


Slani krekeri ili biskviti

Možda mislite da bi putovanje na prazan stomak bilo dobra ideja, kako ne biste povraćali. Ali, ovo je zabluda. Grickajte nešto slano kako se stomačni sokovi ne bi skupljali i izazivali podizanje kiseline. možete probati i sa čipsom.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI