Upozorenje profesora mikrobiologije

Donji veš perete na 40 ili 60 stepeni? Nakon ovoga više nećete...

Lifestyle 07.05.18, 08:57h

Donji veš perete na 40 ili 60 stepeni? Nakon ovoga više nećete...
Profesor Tierno naglašava i da je optimalno pustiti da se osuše na suncu jer i UV zrake pomažu u održavanju higijene

 

Mnogi ljudi svoje najomiljenije komade donjeg veša izbjegavaju prati na visokim temperaturama iz straha da će ih uništiti, no stručnjaci tvrde da to i nije baš najbolji izbor.

 

Philip Tierno, profesor mikrobiologije na njujorškom univerzitetu, upozorava da se donje rublje oslanja na područje anusa s kojeg vrlo lako može pokupiti bakteriju E.coli i prenijeti je na područje vagine i mokraćne cijevi, gdje bi mogla izazvati opasnu infekciju.

 

Dodao je da E.coli može ostati na koži čak i nakon temeljitog pranja te se tako prenosi na donje rublje, a na njemu može ostati i nakon pranja u perilici rublja.

 

Gaćice biste uvijek trebali prati na visokim temperaturama uz dodatak izbjeljivača kako bi uklonili sve bakterije, a jedan par gaćica nikad ne biste smjeli nositi duže od dva dana, piše Huffington post. Optimalno je da ih mijenjate svaki dan.

 

Ako mislite da vaše omiljene gaćice neće izdržati pranje na 90 stepeni, trebali biste ih prati u toploj vodi s deterdžentom koji sadrži peroksid.

 

Također profesor Tierno naglašava da je optimalno pustiti da se osuše na suncu jer i UV zrake pomažu u održavanju higijene.  

 

(Index.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI