Eksperiment bivšeg ministra kulture Srbije i kontroverznog reditelja

Krave Emira Kusturice godinama slušale samo klasičnu muziku, a onda im je radnik pustio narodnjake...

Lifestyle 04.05.18, 09:51h

Krave Emira Kusturice godinama slušale samo klasičnu muziku, a onda im je radnik pustio narodnjake...
Direktor Filharmonije poklonio Kusturici disk sa kompozicijama Wolfganga Amadeusa Mozarta koje kravama treba da pušta svakog dana kako bi davale više mlijeka

 

Poznati reditelj Emir Kusturica svojim kravama, koje drži na farmi na Mokroj Gori, već godinama pušta klasiku, a muzički urednik (MU) njegove štale je ni manje ni više nego Ivan Tasovac.

 

Bivši ministar kulture i direktor Beogradske filharmonije je Kusturici, kako saznaje Kurir, poklonio disk sa kompozicijama Wolfganga Amadeusa Mozarta kako bi slušajući njegovu muziku davale više mlijeka. Emir je krave nabavio iz okoline Gacka, a oko repertoara pomogao mu je dugogodišnji prijatelj Ivan Tasovac. On je odabrao Mozartove klavirske koncerte i dijelove iz "Čarobne frule".


- Krave se potpuno umire kad slušaju klasiku. Tasovac i Kusta su cijelu priču pokrenuli kao vid eksperimenta, a pokazalo se da klasika daje nevjerovatne rezultate - impresije su većine posjetioca koji su u prilici da vide štale na Mokroj Gori.

 

kusturica-tasovac

 

Kusturica je proučavao naučna istraživanja koja pokazuju da krave daju kvalitetnije mlijeko kada slušaju klasičnu muziku. Istraživači Univerziteta u Lesteru proveli su mnogo vremena tragajući za različitim vrstama muzike koju će pustiti kravama kako bi saznali da li ona ima uticaj na proizvodnju mlijeka. Rezultati su pokazali da krave kojima je puštana opuštajuća muzika proizvode tri odsto više mlijeka od onih čija je jedina zvučna stimulacija mašina za mužu u štali. I dok vama tri procenta ne izgleda tako mnogo, to je zlata vrijedno za svakog ko nastoji da iskoristi svaki gram produktivnosti svojih krava.

 

- Klasična muzika opušta i životinje, a ne samo ljude - zaključak je naučnika.

 

Zanimljivo, da Kustine krave nisu ljubitelji popularne muzike. Jedan od radnika, kako saznaje Kurir, bez znanja reditelja, pustio je životinjama narodnu muziku, a Emir je odmah primijetio da su počele čudno da se ponašaju i daju manje mlijeka. Recept Tasovca star nekoliko godina danas primjenjuju i mnogi seljaci koji su čuli za ovu priču, piše beogradski Kurir.

 

(Kurir.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI