Unapređenje obrazovanja na svim nivoima

Kazazović: Usvojili smo Nacrt strategije koja će unaprijediti obrazovni sistem u KS

Front 03.05.18, 16:06h

Kazazović: Usvojili smo Nacrt strategije koja će unaprijediti obrazovni sistem u KS
Pojasnio je da su formirani radni timovi za predškolsko, osnovnoškolsko, srednjoškolsko, visoko obrazovanje i nauku, naučno-istraživačku djelatnost kao i za obrazovanje odraslih, te da je dokument u formi nacrta ali postoji mogućnost da se u javnoj raspravi značajno unaprijedi

 

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović prezentirao je danas Nacrt strategije razvoja obrazovanja i nauke u KS za period 2018-2022. godine, istakavši da je osnovni cilj tog dokumenta unapređenje obrazovanja po svim nivoima. 

 

Dodao je da opredjeljenje Vlade i Skupštine KS za donošenje strateških dokumenata potiče od 2016. godine, te da su postojale sugestije o neophodnosti donošenja strateških dokumenata za sve nivoe obrazovanja. 

 

- Činjenica je da smo do sada imali okvirne strateške dokumente na nivou BiH ali u KS nismo imali za ostale nivoe obrazovanja - rekao je Kazazović. 

 

Pojasnio je da su formirani radni timovi za predškolsko, osnovnoškolsko, srednjoškolsko, visoko obrazovanje i nauku, naučno-istraživačku djelatnost kao i za obrazovanje odraslih, te da je dokument u formi nacrta ali postoji mogućnost da se u javnoj raspravi značajno unaprijedi. 

 

- Najviše mjera imamo za srednjoškolsko obrazovanje, njih deset. Cilj je unaprijediti infrastrukturu, usaglasiti srednju školu sa tržištem rada, to je zakon o dualnom obrazovanju na kojem trenutno radimo, provesti cjelovitu kurikularnu reformu...- kazao je ministar. 

 

Osim toga poručio je da je cilj podići kvalitet inicijalnog obrazovanja nastavnika, rekavši da se to radi u saradnji s matičnim fakultetima. 

 

Kada su u pitanju mjere za predškolski odgoj njih ima tri, za osnovno obrazovanje devet, a za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku djelatnost šest.

 

(Fena/az)

BLIN
KOMENTARI