Misteriozno pomjeranje glamočkog 'Kamena na tri piljka'

Jedne godine 'odšeta' prema groblju, naredne se vrati na staro mjesto...

Nedjeljni magazin 29.04.18, 14:11h

Jedne godine 'odšeta' prema groblju, naredne se vrati na staro mjesto...
Prema jednoj od legendi „Kamen na tri piljka“ leži na ploči ispod koje su pokopani vladari drevnog grada koji se nalazio na brdu Gradina ponad današnjeg naselja Podgradina

 

Glamočko polje, koje spada u red naših najljepših kraških ravnica površine 130 kvadratnih kilometara, krije u sebi stotinu čuda, ali jedno pobuđuje posebnu pažnju: kamen „ni na nebu ni na zemlji“, u narodu poznat kao „Kamen na tri puljka“! Naučnici nisu ni do danas dali precizan odgovor ko, kada i kako je teški kameni blok na još težem kamenom postolju postavio na tri kamenčića. Postoje pretpostavke i tumačenja, ali tajna nikada nije odgonetnuta.

 

U Glamočkom polju, smještenom na jugozapadnom dijelu naše domovine, tajna je i ogromni kameni nišan, turban iz „turskog vakta i zemana“, o kome nema pouzdanih podataka kako je tu dospio i kome je podignut ovaj nadgrobni spomenik. Zanimljivost se vezuje i za ovdašnju ponornicu koja teče „uzvodno“ iz Donjeg u Gornje polje. Ova, u prvi mah zbunjujuća prirodna pojava, dobija odgovor ako se zna da je nadmorska visina Donjeg polja veća od Gornjeg.

 

Od tri pomenuta „glamočka čuda“ prvo je najveće i samo po sebi ište odgovor: zašto su dva kamena bloka odvojena sa tri kamenčića? Za naučnike ovaj ogromni kameni blok, postavljen na tri mala kamena poput stola, pripada stećku koji ima sva obilježja dolmena, ali samo po svojim konstruktivnim elementima. Zasigurno je da ne pripada vremenu bronzanog doba, već srednjem vijeku XIV ili XV stoljeću. Za istraživače sve dalje je pod velom tajne.

 

Prema jednoj od legendi „Kamen na tri piljka“ leži na ploči ispod koje su pokopani vladari drevnog grada koji se nalazio na brdu Gradina ponad današnjeg naselja Podgradina. Nadalje, narodna predaja kazuje da su neki pokušali podići kameni blok kako bi otkrili šta je ispod kamena, a kako je blok bio pretežak, pokušali su ga razbiti, na što ukazuje današnji rascjep poput reza pilom.

 

Dogodilo se čudo. Iz kamena je prsnula krv, što je izazvalo neviđeni strah. Takvi su pobjegli glavom bez obzira. Tom prilikom jedan od četiri kamenčića je iskočio i odletio u pravcu groblja koje je udaljeno oko 600 metara. Tako je kamen ostao samo na tri mala kamena!

 

Prema smionim tvrdnjama starosjedilaca „Kamen na tri piljka“ ne miruje na jednom mjestu. Događa se njegovo misteriozno pomjeranje. Tokom godine pomjeri se nekoliko centimetara u pravcu groblja, a slijedeće godine se vraća na prvobitno mjesto. Glamočanin Goran Petković je čak javno obznanio:

 

„U misteriozno pomjeranje kamena uvjerili smo se bezbroj puta preciznim mjerenjem njegovog položaja. 

 

 

(Aura, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI