OD 26. APRILA U DOMU ORUŽANIH SNAGA BIH

U Sarajevu počinje Guitar Festival, ulaz besplatan: Čuveni dvojac 'Siempre Nuevo' pred bh. publikom

Kultura 26.04.18, 09:53h

U Sarajevu počinje Guitar Festival, ulaz besplatan: Čuveni dvojac 'Siempre Nuevo' pred bh. publikom
Čast otvorenja koncertnog dijela programa ovoga puta pripala je gitarističkom dvojcu prepoznatljivom pod imenom Siempre Nuevo, a čine ga Patrik Vacik i Matej Freml

 

 

U Sarajevu počinje Guitar Festival, ulaz besplatan: Čuveni dvojac Siempre Nuevo pred bh. publikom

 


Sedmi po redu Sarajevo International Guitar Festival svoja vrata sarajevskoj javnosti otvara u četvrtak, 26. aprila. Svečani koncert desit će se u Domu OSBiH s početkom u 20.30 sati, a prethodit će mu i svečano otvorenje na kome će se javnosti obratiti predstavnici diplomatskog kora i prijatelji Festivala.

 

matej-freml
patrik-vacik

Čast otvorenja koncertnog dijela programa ovoga puta pripala je gitarističkom dvojcu prepoznatljivom pod imenom Siempre Nuevo, a čine ga Patrik Vacik i Matej Freml. Dva vrsna češka umjetnika predstavit će se odabranim repertoarom sačinjenim od djela K. J. Mertza, J. Nováka, J. Lukeš, E. Granadosa i J. Rodriga.


Pored prvog festivalskog koncerta, koji će – sigurni smo, pobuditi znatiželju ljubitelja umjetnosti gitare, pažnju je potrebno skrenuti i na koncert zakazan za petak, 27. aprila, s početkom u 20.30 sati (Dom OSBiH). Posebnost koncerta ogleda se u činjenici da će se bosanskohercegovačkoj publici po prvi puta predstaviti četiri talentirana Young Starsa – koji u Sarajevo dolaze ispred platforme EuroStringsa, čijim je dijelom postao i Sarajevo International Guitar Festival.


U prestižnoj ulozi mladih talenata nastupit će Vedran Vujica (BiH), Peter Giran (Mađarska), Giacomo Susani (Italija), te Davide Giovanni Tomasi (Italija).


Svojevrsnu kulminaciju večeri predstavljat će nastup mješovitog hora i solista Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, koji će u saradnji s Tomasijem interpretirati ostvarenje kompozitora Maria Castelnuova-Tedesca pod nazivom Romancero gitano op. 152.


Studenti Akademije i solisti (Ajna Hasanbegović /sopran, Amila Ravkić/mezzosopran, Emanuel Josić /tenor, Ejnar Čolak/bariton) nastupit će pod dirigentskom palicom javnosti dobro znane Alme Aganspahić.


Ulaz na sva koncertna zbivanja je besplatan, dobrodošli!

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI