foto/ gala ceremonija u strasbourgu

Muzeju ratnog djetinjstva svečano dodijeljena Muzejska nagrada Vijeća Evrope

Kultura 25.04.18, 15:58h

Muzeju ratnog djetinjstva svečano dodijeljena Muzejska nagrada Vijeća Evrope
Ceremonija je održana u Rohan palači, a osim predstavnika grada Strasbourga, prisutnima su se obratili Michele Nicoletti, predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, Jette Sandhal, predsjednica Evropskog muzejskog foruma, te Jasminko Halilović, osnivač Muzeja ratnog djetinjstva

 

Sinoć je u Strasbourgu, u organizaciji Vijeća Evrope i Grada Strasbourga, održana gala ceremonija dodjele ovogodišnje Muzejske nagrade Vijeća Evrope koju je dobio Muzej ratnog djetinjstva.

 

Ceremonija je održana u Rohan palači, a osim predstavnika grada Strasbourga, prisutnima su se obratili Michele Nicoletti, predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, Jette Sandhal, predsjednica Evropskog muzejskog foruma, te Jasminko Halilović, osnivač Muzeja ratnog djetinjstva.

 

U svom izlaganju Sandhal je istakla kako je žiri ovogodišnjeg izbora za Evropski muzej godine najvišim ocjenama bodovao kvalitet rada Muzeja ratnog djetinjstva, te kako je upravo to bilo presudno da žiri predloži baš ovaj Muzej za jednu od najznačajnijih muzejskih nagrada Vijeću Evrope. "Rigorozno ocjenjivanje svakog od nominiranih muzeja osigurava da kroz svih 40 godina koliko se ova nagrada dodjeljuje među dobitnicima imamo isključivo muzeje koji demonstriraju izvrsnost u muzejskoj praksi", rekla je Sandhal, te zahvalila menadžmentu Muzeja ratnog djetinjstva na inspirativnom radu.

 

muzej-ratnog-djetinjstva-jpg

 

Predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, Michele Nicolleti, istakao je da je odluka donesena jednoglasno, i da je Muzej ratnog djetinjstva briljirao u svakom od kriterija kojima se žiri vodio. "Radi se o fascinantnom primjeru koji može biti repliciran širom svijeta i koji na najbolji način podsjeća na značaj mira, što mora biti naš prioritet", rekao je Nicoletti koji je izvršnoj direktorici MRD-a, Amini Krvavac, uručio nagradu - izuzetno značajno djelo Joana Miroa (Žena sa lijepim grudima), koje svaki muzej dobitnik zadržava godinu dana.

 

Prisutnima se na kraju obratio osnivač Muzeja ratnog djetinjstva, Jasminko Halilović. On je govorio u ulozi muzeja u promoviranju i odbrani najvažnijih vrijednosti, poput mira, slobode, jednakosti, demokratije i ljudskih prava. Halilović je istakao da je ideja Evrope danas ponovo na ispitu, i da svi zajedno, građani Evrope, njeni muzeji, i njene institucije, poput Vijeća Evrope, moraju braniti ove vrijednosti zajedno. "Hiljade djece izbjeglica spavat će na ulicama Evrope večeras. Svi znamo da djeca ne trebaju spavati na ulicama. Naše vrijednosti su na ispitu. Naša odlučnost da ih branimo je na ispitu", poručio je između ostaloga Halilović, te zahvalio svima koji su mu pomogli u kreiranju Muzeja.

 

muzej-ratnog-djetinjstva-3-jpg

 

Ceremoniji je prisustvovao veliki broj pripadnika diplomatskog kora, uključujući ambasadore i predstavnike delegacija, te članovi Parlamentarne skupštine. Ceremoniji su prisustvovali i Ambasador BiH pri Vijeću Evrope, Predrag Grgić, te komesarka za ljudska prava Vijeća Evrope, Dunja Mijatović.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI