popularnija nego ikada

Kraljica Elizabeta napunila 92 godine: Od ratne princeze do dugovječne vladarice

Nedjeljni magazin 21.04.18, 11:58h

Kraljica Elizabeta napunila 92 godine: Od ratne princeze do dugovječne vladarice
Godine 1947. udala se za poručnika Philipa Mountbattena, mornaričkog časnika s danskim, grčkim i njemačkim kraljevskim pedigreom

 

Slaveći 92. rođendan Kraljica Elizabeta je najdugovječnija britanska vladarica i popularnija je nego ikada. Po anketi YouGova, pozitivno mišljenje o Elizabeti Drugoj ima 76 posto Britanaca. Ona je i 329. najbogatija osoba u zemlji s imetkom vrijednim 360 milijuna funti. 

 

Kraljica Elizabeta rođena je u Londonu 21. travnja 1926. Školovala se u palači, zajedno s mlađom sestrom Margaret. 

 

Kako prenosi Hina, nasljednicom prijestolja postala je 1936. kada joj je otac Đuro VI. preuzeo tron. Kako bi je pripremili za buduću dužnost, počeli su je učiti ustavnu povijest, umjetnost, glazbu i jahanje. Formativne godine obilježio joj je Drugi svjetski rat. Prvi javni nastup imala je u listopadu 1940., kada joj je bilo četrnaest godina. 

 

Godine 1947. udala se za poručnika Philipa Mountbattena, mornaričkog časnika s danskim, grčkim i njemačkim kraljevskim pedigreom. Mlada princeza Elizabeta, već majka princa Charlesa i princeze Anne, postaje kraljicom s 25 godina nakon iznenadne očeve smrti 1952. Kao kraljica rodila je još dvoje djece, prinčeve Andrewa i Edwarda. 

 

Zadnje desetljeće 20. stoljeća bilo joj je najteže nakon rata. Dvorac Windsor zamalo je izgorio, raspao brak Charlesa i Diane, a 'narodna princeza' kasnije će i poginuti u prometnoj nesreći u Parizu. Zbog prvotnog nesnalaženja i loše, hladne reakcije na tu tragediju, kraljica, i monarhija općenito, bile su tada na najnepopularnijoj točki. 

 

S obzirom na narušeno zdravlje 96-godišnjeg princa Philipa, sve je više događanja zadnjih godina morala odrađivati sama. 

 

Kraljevski par je lani proslavio 70. godišnjicu braka. 

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI