u ambasadi slovenije

Otvorena izložba 'Cankar u stripu' u Sarajevu

Kultura 19.04.18, 20:14h

Otvorena izložba 'Cankar u stripu' u Sarajevu
- Mi, realizatori projekta, vjerujemo da su Cankareva djela veoma aktuelna i danas, te da njegova književna ostavština nema pravo mjesto među čitateljima - rekla je Jevnik

 

Izložba strip ilustracija djela "Hlapci - ko angeli omagajo" po motivima Cankarevog djela "Sluge" otvorena je večeras u Ambasadi Slovenije u Sarajevu, povodom kulturne proslave 100. godišnjice smrti Ivana Cankara.  

 

Po riječima kustosice Lene Jevnik, kreatori projekta kroz programe "Cankar u stripu" na originalan i svjež način žele približiti djelo Ivana Cankara mlađoj publici, od osnovne škole nadalje, a kod odraslih ponovo probuditi želju za čitanjem Cankara u originalu. 

 

- Mi, realizatori projekta, vjerujemo da su Cankareva djela veoma aktuelna i danas, te da njegova književna ostavština nema pravo mjesto među čitateljima - rekla je Jevnik. 

 

Na izložbi je predstavljen dio stripovske trilogije vrhunskih slovenačkih autora i ilustratora Tanje Komadine i Boštjana Gorenca Pižama koju čine i stripovska izdanja "Moj lajf" (po motivima "Moj život"), te "Sluga Jernej i pasje pravo" (po motivima "Sluga Jernej i njegovo pravo"). 

 

Izložbu je zvanično otvorila ambasadorica Slovenije u BiH Zorica Bukinac. 

 

Ivan Cankar je dramu "Sluge" napisao za vrijeme dvomjesečnog boravka u Sarajevu u jesen 1909. godine, objavljena je u Ljubljani 1910., a prvi put je izvedena tek godinu nakon njegove smrti u Trstu. Danas je to najčešće izvođeno slovenačko dramsko djelo. 

 

Izložba će biti otvorena do 9. maja, a realizirana je u saradnji s Ambasadom Slovenije u BiH i Zavodom za kulturu Škrateljc iz Slovenije.

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI