Made in Hadžići

Na sajmu u Maleziji predstavljen bh. raketni bacač koji može uništiti svako oklopno vozilo ili tenk

Biznis Klub 19.04.18, 14:02h

Na sajmu u Maleziji predstavljen bh. raketni bacač koji može uništiti svako oklopno vozilo ili tenk
RPG-7MX2 je modernizirani sovjetski raketni bacaču RPG-7 i ne postoji oklopno vozilo ili tenk koje ne može uništiti. To je prvi bh. raketni bacač i već je rasprodana njegova godišnja proizvodnja

 

Raketni bacač RPG-7MX2, proizveden u Tehničko-remontnom zavodu Hadžići, oduševio je posjetioce sajma "International Defense and Security Exhibition 2018", koji je danas završen u Kuala Lumpuru.

 

Raketni bacač je kalibara 40 milimetara sposoban da uništi različite vrste oklopnih vozila i tenkova.

 

RPG-7MX2 je modernizirani sovjetski raketni bacaču RPG-7 i ne postoji oklopno vozilo ili tenk koje ne može uništiti. To je prvi bh. raketni bacač i već je rasprodana njegova godišnja proizvodnja.

 

Bacač je proizveden korištenjem hladno valjane tehnike, može izdržati više od 1.000 ispaljivanja prije kvarenja, efektivni domet protiv statičnih meta iznosi 800 metara, a protiv meta u pokretu do 400 metara, u zavisnosti od tipa rakete koja se koristi i optike. Posebno dizajniran nišan povećava uspješnost prvog pogotka bez obzira na uslove, a optika posjeduje i LED osvjetljenje koje štedi bateriju i ima 2.3X približavanje s poljem vidljivosti od 13 stepeni.

 

Radi se o višenamjenskom, lakom pješadijskom oružju kojeg karakterizira lakoća korištenja, mobilnost, pouzdanost, niski troškovi održavanja, što ga svrstava među najpopularnija protuoklopna oružja u svijetu. Od municije koristi HEAT projektile (Heavy explosive antitank), koji omogućavaju visoku penetaciju oklopa a potom eksploziju koja ubija članove posade, opisuje RPG-7MX2 portal armyrecognition.com.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI