Čekaju pismenu potvrdu

Iako je sjednica Predstavničkog doma završena, demonstranti se ne razilaze

Hronika 18.04.18, 18:37h

Iako je sjednica Predstavničkog doma završena, demonstranti se ne razilaze
Na protestima danas, kao i jučer, učestvuje nekoliko desetaka boraca. Danas je situacija mirna, za razliku od jučer, kada je došlo do eskalacije i sukoba demonstranata s policijom

 

Iako je današnje zasjedanje Predstavničkog doma okončano, demobilizirani borci ne razilaze se s protesta koji se već drugi dan održavaju ispred zgrade Federalnog parlamenta. 

 

Čekaju da im Kolegij pismeno potvrdi da će najkasnije za 30 dana biti održana vanredna sjednica Doma koja će isključivo biti posvećena zahtjevima postavljenim vlastima na ovim protestima, a i mjesecima ranije. 

 

Tokom današnje sjednice, parlamantarci su formirali radnu grupu koja je razgovarala s predstavnicima boraca i ponudila im održavanje takve namjenske sjednice Predstavničkog doma u navedenom roku, a po mogućnosti i istovremene sjednice Doma naroda. 

 

Borački zahtjevi su: objava jedinstvenog boračkog registra, ozakonjenje novčanog dodatka demobiliziranim borcima u Federaciji BiH koji dosad nisu imali nikakva primanja po osnovu učešća u ratu, kao i prestanak finansiranja svih boračkih udruženja u FBiH.  

 

Na protestima danas, kao i jučer, učestvuje nekoliko desetaka boraca. Danas je situacija mirna, za razliku od jučer, kada je došlo do eskalacije i sukoba demonstranata s policijom. Tada je osiguranje u zgradi Parlamenta evakuiralo uposlanike alternativnim izlazima iz objekta. 

 

U zgradi je  trenutno pojačano prisustvo specijalne policije, kao i na platou ispred nje. 

 

(Fena/az)

BLIN
KOMENTARI