'Znao za pripreme i izvršenje napada na selo Čemerno u općini Ilijaš'

Apsurdno: Tužilaštvo BiH optužilo za ratne zločine svog vojnog vještaka Nehrua Ganića!

Hronika 17.04.18, 20:55h

 Apsurdno: Tužilaštvo BiH optužilo za ratne zločine svog vojnog vještaka Nehrua Ganića!
General Nehru Ganić posljednjih godina često je bio vještak na suđenjima za ratne zločine, a u tom svojstvu angažovalo ga je i Tužilaštvo BiH

 

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Nehrua Ganića, rođenog 1957. godine u Varešu, državljanina BiH, saopćeno je jutros iz Tužilaštva BiH.

 

Optuženi Ganić se tereti da je za vrijeme rata, u svojstvu komandanta TO Breza i svojstvu nadređenog komandantima odreda TO Breza i Kakanj, postupao suprotno odredbama ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba i ratnih zarobljenika za vrijeme rata. U optužnici se navodi da je Nehru Ganić znao za pripreme i izvršenje napada na selo Čemerno u općini Ilijaš, a "plan i cilj napada je bio ubistvo svih osoba srpske nacionalnosti, bez razlikovanja vojnika i civila", te uništenje i paljenje imovine i objekata, što je rezultiralo progonom cjelokupnog stanovništva srpske nacionalnosti s navedenog područja, piše Faktor.ba.

 

Među desetinama optužnica za ratne zločine koje je državno Tužilaštvo podiglo od završetka rata do danas, ni ova možda ne bi bila ni po čemu toliko neobična, da nije jednog kurioziteta: naime, general Nehru Ganić posljednjih godina često je bio vještak na suđenjima za ratne zločine, a u tom svojstvu angažovalo ga je i Tužilaštvo BiH!

 

Na poziv Tužilaštva BiH, Ganić je kao vojni vještak svjedočio 2012. na suđenju Zulfikaru Ališpagi i drugima za zločin u Trusini, kada je ubijeno 18 civila hrvatske nacionalnosti i četiri vojnika HVO-a. Nehru Ganić tada je, između ostalog, izjavio da Ališpago nije 16. aprila 1993. bio u Trusini, ali je morao prikupiti podatke i obavijestiti pretpostavljene.

 

- Komandant može prenijeti prava na drugog, ali ne i odgovornost. Bio je dužan prikupiti podatke i izvijestiti pretpostavljene - zaključio je Ganić tokom svjedočenja pred Sudom BiH u novembru 2012. godine.

 

Dvije godine kasnije, Nehru Ganić pojavio se kao vještak i na suđenju za zločine počinjene u nekadašnjoj kasarni "Viktor Bubanj" u Sarajevu. Tom prilikom pozvala ga je odbrana prvooptuženog Ramiza Avdovića, koji je kasnije osuđen na tri godine zatvora za nečovječno postupanje prema civilima sprske nacionalnosti u pomenutoj kasarni, koja je u vrijeme rata služila kao zatvor.

 

Početkom ovog mjeseca, Ganić je trebao svjedočiti u procesu koji se u Sudu BiH vodi protiv Mensura Đakića i Begzada Kajtazija zbog ubistva civila srpske nacionalnosti u septembru 1992. godine, u selu Bukvik kod Brčkog. Pozvala ga je odbrana optuženih. No, tužilac u ovom predmetu Miroslav Janjić se žestoko usprotivio navodeći da Ganić ne može biti objektivan kao vještak, s obzirom na to da je ratovao na istoj strani sa optuženima. Advokat odbrane potom je zatražio izuzeće tužioca Janjića, a cijela stvar prijetila je da preraste u pravi međunacionalni incident, pa je Sudsko vijeće odlučilo da do daljnjeg prolongira Ganićevo saslušanje.

 

Za svoja vještačenja na suđenjima za ratne zločine optuženim pripadnicima Armije RBiH, Nehru Ganić dobijao je i novčane naknade. U izvještaju Fondacije "Istina, pravda, pomirenje" za 2012. godinu navodi se da je Besimu Muderizoviću, koji je bio jedan od optuženika za zločine u kasarni "Viktor Bubanj", isplaćena novčana naknada za rad vještaka Ganića, ali ne piše u kojem iznosu.

 

Uglavnom, general Armije RBiH i često angažovani sudski vještak, Nehru Ganić, sada se našao sa one druge strane - umjesto vještaka-eksperta, postao je optuženik za ratne zločine protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika, te povrede zakona i običaja ratovanja.

 

A da li je Tužilaštvo BiH vodilo istragu protiv njega još u vrijeme kada su ga pozvali za vještaka na suđenju Zulfikaru Ališpagi i drugima, ostat će nepoznanica. Faktor je danas tražio odgovore i Tužilaštva, ali povratne informacije nismo dobili.

 

(Faktor.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI