Pravilnik o policijskoj uniformi

Bh. proizvođači ogorčeni Pravilnikom: Direktno su ugrožene stotine radnih mjesta

Hronika 17.04.18, 12:32h

Bh. proizvođači ogorčeni Pravilnikom: Direktno su ugrožene stotine radnih mjesta
Oni još jednom javno upozoravaju Vijeće ministara BiH na, kako se ističe, pogubne posljedice koje će ovaj Pravilnik izazvati po domaću privredu

 

BH Konzorcij proizvođača policijske i vojne opreme saopćio je danas da Vijeće ministara BiH više od četiri mjeseca odbija dijalog sa domaćim proizvođačima policijske i vojne opreme, kako se navodi, bez bilo kakvog obrazloženja.

 

- Unatoč nizu molbi i apela Privredne komore Federacije BiH, Privredne komore Republike Srpske, Udruženja tekstila, obuće i kože – UTOK BiH, te BH Konzorcija za otvaranje dijaloga o Pravilniku o policijskoj uniformi, kojim se domaći proizvođači grubo diskriminišu, još uvijek nema reakcije - saopćeno je iz BH Konzorcija, u kojem su MEN d.o.o. Travnik, Koteks d.o.o. Tešanj, ZENKO d.o.o. Zenica, Tekstilna industrija d.o.o. Mostar, Uslužnost d.o.o. Sarajevo, Sparta d.o.o. Banja Luka, Miltex d.o.o Banja Luka, K.L.M. Prnjavor i Belt d.o.o. Banja Luka.

 

Oni još jednom javno upozoravaju Vijeće ministara BiH na, kako se ističe, pogubne posljedice koje će ovaj Pravilnik izazvati po domaću privredu.

 

- Direktno je ugroženo stotine radnih mjesta u našim kompanijama, koje godinama snabdijevaju policijske agencije u BiH, ali i nizu evropskih država. Svojim postupanjem Vijeće ministara BiH ugrozilo je poslovanje naših kompanija ne samo na domaćem, već i na stranim tržištima, jer se već suočavamo sa pitanjima kako to da u vlastitoj zemlji ne možemo raditi iste poslove - navodi se u saopćenju za javnost.

 

Još jednom pozivaju Vijeće ministara BiH da otvori dijalog sa domaćim proizvođačima, kako bi se došlo do obostrano prihvatljivog rješenja.

 

- Pozivamo ih da obiđu domaće fabrike i uvjere se u kapacitete i mogućnosti bh. proizvođača. BH Konzorcij ne traži od Vijeća ministara BiH bilo kakve privilegije i povlašteni stutus. Tražimo priliku i mogućnost da pod jednakim uslovima konkurišemo za nabavku proizvoda za koje se specijaliziramo godinama i koji ispunjavaju najoštrije standarde kada je u pitanju kvaliteta. Tražimo da i u BiH imamo iste uslove koje imamo i u drugim evropskim državama u kojima radimo i u kojima imamo priliku raditi, dok nam se takva prilika onemogućava u vlastitoj državi, što je presedan koji vjerovatno nije zabilježen nigdje - navodi se u saopćenju za javnost BH Konzorcija te najavljuju pokretanje tužbi i krivičnih prijava.

 

(Fena/az) 

BLIN
KOMENTARI