Povećana potreba za radnicima

Federalni zavod za zapošljavanje objavio listu najtraženijih zanimanja, a poslodavcima najviše trebaju...

Biznis Klub 16.04.18, 14:37h

Federalni zavod za zapošljavanje objavio listu najtraženijih zanimanja, a poslodavcima najviše trebaju...
Poslodavci su na osnovu vlastitih procjena iskazali potrebu za zapošljavanjem 5.924 nova radnika u 2018. Najviše potreba za novim zapošljavanjem se odnosi na radnike sa srednjom stručnom spremom

 

Šivači, stolari, bravari, prodavači, konobari, zidari, obućari, zavarivači, tesari, tapetari... čine top-listu najtraženijih zanimanja, pokazuju analiza potreba tržišta rada u FBiH u 2018. godini. 

 

Prema podacima Federalnog zavoda za zapošljavanje, anketiranje je provedeno tokom marta i aprila ove godine, uzorak je činilo 1.245 poslodavaca iz FBiH koji imaju najmanje pet zaposlenika, a dosadašnjom obradom podataka obuhvaćeno je 915 poslodavaca.  

 

Poslodavci su na osnovu vlastitih procjena iskazali potrebu za zapošljavanjem 5.924 nova radnika u 2018. Najviše potreba za novim zapošljavanjem se odnosi na radnike sa srednjom stručnom spremom IV stepena (SSS) i to 43,14 posto, te radnika srednje stručne spreme III stepena (KV), odnosno 33,15 posto. Povećana je i potreba za nekvalificiranim radnicima (NK) za 12,4 posto. 

 

Poslodavci su u skladu sa svojim planovima  uvođenja promjena u tehnologiji i organizaciji rada naveli potrebe za dodatnim osposobljavanjem zaposlenika. Na prvom mjestu su uža strukovna i tehnička znanja (48,4 posto), slijede dodatne vještine (33,65 posto), te socijalne i poslovne vještine (14,42 posto). 

 

Učešće u programima sufinansiranja zapošljavanja navedeno je kao najčešći oblik saradnje ostvarene sa službama za zapošljavanje (36 posto), slijedi informiranje o ponudi radne snage (19,8 posto), kao i oglašavanje slobodnih radnih mjesta (17,43 posto).    

 

(Fena/az)

BLIN
KOMENTARI