Da se ne zaboravi i ne ponovi

Obilježavanje godišnjice stradanja civila u Ahmićima: I dalje nepoznato gdje se nalaze tijela 29 osoba

Hronika 16.04.18, 12:24h

Obilježavanje godišnjice stradanja civila u Ahmićima: I dalje nepoznato gdje se nalaze tijela 29 osoba
bilježavanje 25. godišnjice stradanja počet će u ponedjeljak u 11.30 sati dočekom u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice u Vitezu, te vjerskim obredom u Starom Vitezu, a bit će nastavljeno u džamiji u Ahmićima i polaganjem cvijeća na spomen-obilježje u tom selu

 

S porukom "Da se ne zaboravi i ne ponovi“, u selu Ahmići kod Viteza u danas će biti obilježena 25. godišnjica stradanja 116 civila bošnjačke nacionalnosti.

 

Pripadnici HVO-a su u napadu na Ahmiće, 16. aprila 1993. godine, ubili 116 civila, a u Udruženju građana žrtava rata "16. april" ističu kako tijela svih žrtava još nisu pronađena.

 

"Svaka godišnjica vraća sjećanja na svaku minutu onoga što se događalo u Ahmićima prije 25 godina. Nakon ovog zločina, najveća tragedija je to što je i dalje nepoznato gdje se nalaze tijela 29 osoba. Do danas, o njima nemamo nikakvih informacija",  kazao je Feni predsjednik Skupštine Udruženja "16. april" Hazrudin Bilić.

 

U Udruženju su nezadovoljni i dosadašnjim procesuiranjem odgovornih za stradanje u Ahmićima, a Bilić ističe kako su, većinom, izrečene presude po zapovjednoj odgovornosti, a ne direktnim izvršiteljima.

 

Za zločin u Ahmićima osuđeno je šest osoba, od čega je Haški tribunal (ICTY) izrekao pet presuda, među kojima je i kazna od 25 godina zatvora Dariju Kordiću, koji je oslobođen nakon izdržane dvije trećine kazne, dok je Sud BiH na deset godina zatvora osudio Paška Ljubičića.

 

Obilježavanje 25. godišnjice stradanja počet će u ponedjeljak u 11.30 sati dočekom u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice u Vitezu, te vjerskim obredom u Starom Vitezu, a bit će nastavljeno u džamiji u Ahmićima i polaganjem cvijeća na spomen-obilježje u tom selu.

 

Kako je najavljeno, Ahmiće će u ponedjeljak u 12.30 sati posjetiti i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

 

Bob Stewart, bivši britanski oficir i bivši zapovjednik britanskog bataljona u mirovnim snagama Ujedinjenih nacija (UN) je posjetio Ahmiće povodom 25. godišnjice stradanja 116 civila. 

 

Stewart je za N1 izjavio da je ubistvo civilnog stanovništva u Ahmićima akt genocida.

 

"Ljudi koji su ovdje ubijeni je akt genocida. Tehnički, to je bio genocid. Ja sam sahranio 104 osobe, muškaraca, žena i djece u masovnoj grobnici u Vitezu. Moji vojnici i ja smo ih sahranili. Nismo mogli vjerovati da to radimo", rekao je Stewart.

 

(Fena, N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI