Neće biti drugog kruga izbora

Milo Đukanović novi predsjednik Crne Gore: 'Rezultat je toliko nadmoćan da se opozicija treba preispitati'

Front 16.04.18, 07:46h

Milo Đukanović novi predsjednik Crne Gore: 'Rezultat je toliko nadmoćan da se opozicija treba preispitati'
Milo Đukanović vratiće se na javnu funkciju nakon godinu i po pauze, nakon što je juče izabran za predsjednika Crne Gore osvojivši 53.8 odsto glasova

 

Demokratska partija socijalista (DPS) proglasila je sinoć pobjedu lidera stranke Mila Đukanovića na izborima za predsjednika Crne Gore. 

 

Poslanik DPS-a Miloš Nikolić saopćio je da je Milo Đukanović novi predsjednik Crne Gore. On je na konferenciji za novinare saopćio da neće biti drugog kruga predsjedničkih izbora, javlja agencija Anadolija. 

 

- Neće biti drugog kruga, ne postoji mogućnost da rezultat bude doveden u pitanje. Ovo je velika pobjeda, istorijska pobjeda, ostvarena u atmosferi u kojoj je Đukanović bio sam protiv svih - rekao je Nikolić, javila je Fena.

 

Lider DPS-a izabran za predsjednika države sa oko 180 hiljada glasova, ostali kandidati uzeli 157 hiljada glasova, dok na izbore nije izašlo 195 hiljada glasača, javljaju Vijesti.me.

 

Milo Đukanović vratiće se na javnu funkciju nakon godinu i po pauze, nakon što je juče izabran za predsjednika Crne Gore osvojivši 53.8 odsto glasova.

 

Kandidat dijela opozicije Mladen Bojanić osvojio je 33,5 odsto glasova, dok je kandidatkinja Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović imala podšku 8,3 odsto birača. Predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić osvojio je 2,7 procenata, lidera Stranke pravde i pomirenja Hazbiju Kalača podržalo je 0,8 odsto birača, a Vasilija Miličkovića i kandidata Srpske koalicije Dobrila Dedeića po 0,4 odsto građana.

 

Đukanović je poručio je da je izborni rezultat potvrda riješenosti Crne Gore da nastavi putem evropskog kvaliteta života i članstva u EU. Đukanović se zahvalio i koalicionim partnerima koji su, kako je rekao, pokazali privrženost DPS-u i poslali poruku da su “nepobjediva koalicija”. Osim supruge Lidije i sina Blaža, na bini u staroj zgradi Vlade, uz Đukanovića su bili bivši predsjednik Filip Vujanović, predsjednik parlamenta Ivan Brajović, bivši šef diplomatije Milan Roćen, potpredsjednik Skupštine Branimir Gvozdenović, potpredsjednik Vlade Zoran Pažin i lider Liberalne partije Andrija Popović.

 

“Ovaj rezultat je toliko ubjedljiv i nadmoćan da je ovo prilika da preispitate ono što su vaša istrajna politička stanovišta, da se ne može ništa dobro napraviti negiranjem ostvarenja do kojih je Crna Gora došla”, poručio je Đukanović opozicionim kandidatima.

 

On je rekao da su pred Crnom Gorom mnoga iskušenja, ali je prioritet ekonomski razvoj koji treba da garantuje rast životnog standarda građana i savladavanje podjela u društva.

 

“Da se homogenizuju ljudski potencijali, jer ćemo sa više snage moći da uspješnije savladavamo izazove koji su pred nama”, rekao je Đukanović i poručio da je pobjeda na predsjedničkim izborima “velika odskočna daska za lokalne izbore koji će biti održani 27. maja”, javljaju Vijesti.me.

 

“Vjerujem da imamo odličan zalet i da ćemo odgovornim radom u sljedećih mjesec dana stvoriti uslove da još jednom slavimo i 20. maja i 27. maja”, rekao je Đukanović.

 

Kandidati opozicije nijesu željeli da čestitaju pobjedu Đukanoviću, navodeći da izbori nijesu bili regularni i da su zabilježeni brojni pritisci na građane. Navodeći da Đukanović “treba da se stidi umjesto da slavi”, Bojanić je pozvao birače opozicije da njegov rezultat na izborima ne shvate kao poraz. Tokom obraćanja novinarima, uz Bojanića nije bilo nikog od funkcionera stranaka koje su ga podržale.


 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/Foto: Vijesti.me/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI