Iz Francuske krenuli u domovinu

Petorka iz BiH uhapšena u Italiji sa dva kilograma eksploziva: TNT pronađen u tajnom pretincu kombija

Hronika 15.04.18, 17:09h

Petorka iz BiH uhapšena u Italiji sa dva kilograma eksploziva: TNT pronađen u tajnom pretincu kombija
Za volanom se, kako piše Blasting News, nalazio 56-godišnjak iz Bosne koji ima boravište u Francuskoj. Navodno je radio za jednu neprofitnu organizaciju

 

Iako je operacijom što su ju planirali italijanski policajci u suradnji s francuskim kolegama trebao biti prekinut kanal krijumčarenja droge, uslijedilo je neugodno iznenađenje kada je u vozilu što je zaustavljeno nedaleko od Milana pronađen poveći paket eksploziva TNT.

 

Radilo se o kombiju bosanskohercegovačkih registracijskih oznaka u kojem su bila petorica državljana BiH, a krenuli su, kako se ispostavilo, iz Francuske za Hrvatsku. Krajnje odredište bila im je BiH, prenosi Net.hr.

 

Prema operativnim informacijama, u Mercedesovom kombiju trebala je biti skrivena droga, zbog čega su ga, milanski policajci, čim je prošao granicu ispod Mont Blanca zaustavili. Cijelo vozilo detaljno je pregledano. Ubrzo je otkriven tajni pretinac iza radija u kojem se nalazio paket s dva kilograma TNT. U stražnjem dijelu vozila pronađena su i dva detonatora.

 

Policajci su odmah signalizirali da bi se moglo raditi o novom slučaju priprema za teroristički napad, no od te teorije za sada se odustalo budući da nisu dokazane veze putnika iz kombija s bilo kojom terorističkom grupom.

 

Za volanom se, kako piše Blasting News, nalazio 56-godišnjak iz Bosne koji ima boravište u Francuskoj. Navodno je radio za jednu neprofitnu organizaciju. U Italiji ga policija do sada nije evidentirala ni zbog kakvih kaznenih djela. Međutim, ipak je zadržan u pritvoru, dok su ostala četvorica putnika, također državljani BiH, nakon ispitivanja pušteni.

 

Za uklanjanje TNT-a, koji inače spada među stabilne eksplozive pa njegov prijevoz nije toliko opasan, ipak su pozvani pirotehničari. Oni su eksploziv izvadili iz tajnog pretinca, a tokom te operacije prostor u blizini vozila bio je preventivno ispražnjen.

 

U nastavku istrage trebalo bi biti rasvijetljeno zašto je krijumčaren ovaj TNT. Niti jedan od putnika u vozilu nije imao do sada veze s džihadistima.

 

(Net.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI