stvari koje niste znali o preminulom oskarovcu

Miloš Forman ženio se tri puta, sreću pronašao kraj 30 godina mlađe supruge, a obožavao je...

Nedjeljni magazin 14.04.18, 19:46h

Miloš Forman ženio se tri puta, sreću pronašao kraj 30 godina mlađe supruge, a obožavao je...
Nakon rata upisuje javnu školu George College u Poděbradyju, a studij nastavlja u Pragu gdje se upisuje na tek otvoreni Filmski institut na Sveučilištu

 

Jedan od najvećih filmskih redatelj i dvostruki dobitnik Oscara Miloš Forman umro je nakon kratke bolesti u dobi od 86 godina.

 

Njegov odlazak bio je miran i cijelo je vrijeme bio okružen obitelji i najboljim prijateljima, rekla je Formanova supruga Martina nakon što je proslavljeni oskarovac preminuo u petak u SAD-u nakon kratke bolesti- piše 24sata.hr.

 

Forman je rođen 1932. godine u češkom gradu Časlavu. Potječe iz skromne obitelji, njegov otac bio je Židov, a majka protestantkinja. U ranoj dobi ostao je siroče nakon što su mu roditelji umrli u njemačkom koncentracijskom logoru Auschwitzu. Svoju mladost proveo je u internatu za ratnu djecu koja su ostala bez roditelja. 

 

Nakon rata upisuje javnu školu George College u Poděbradyju, a studij nastavlja u Pragu gdje se upisuje na tek otvoreni Filmski institut na Sveučilištu. Za vrijeme 1960-ih pridružio se 'Novom valu' filmskih stvaralaca koji su se borili protiv komunističkog režima u tadašnjoj Čehoslovačkoj.

 

Kratko prije okupacije Čehoslovačke Miloš se preselio u New York gdje započinje novi život. Zaposlio se na sveučilištu Columbia gdje radi kao profesor i dopredsjednik katedre za film.

 

- Upoznao sam politički i ideološki pritisak komunističke zemlje i komercijalni pritisak u Americi. Mnogo mi je draži komercijalni pritisak gdje ovisite o publici nego ideološki pritisak kada ovisite o bilo kojem idiotu - kazao je Forman jednom prilikom.

 

Ostatak čitajte ovdje

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI