vijeće sigurnosti un o napadu

Ruski ambasador Nebenzia poručio SAD: Katastrofu u Siriji činite još gorom, to je bio slučaj i s Jugoslavijom...

Hronika 14.04.18, 19:07h

Ruski ambasador Nebenzia poručio SAD: Katastrofu u Siriji činite još gorom, to je bio slučaj i s Jugoslavijom...
- Zar želite da vratite Siriju u kameno doba? Prije sukoba u Siriji, ona je važila za jednu od najrazvijenijh zemalja Bliskog istoka, naglasio je ruski ambasador


Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija na zahtjev Rusije raspravlja o situaciji u Siriji nakon vazdušnog napada SAD, Britanije i Francuske na ciljeve u toj zemlji.

 

Ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzja istakao je tokom rasprave da su naučna postrojenja na koja je izvršen napad služila da poboljšaju ekonomiju zemlje.

 

- Zar želite da vratite Siriju u kameno doba? Prije sukoba u Siriji, ona je važila za jednu od najrazvijenijh zemalja Bliskog istoka, naglasio je ruski ambasador.

 

Osim toga, on je naveo da SAD “čine katastrofalnu situaciju u Siriji još gorom, razarajući sistem međunarodnog prava kao što je to bio slučaj u bivšoj Jugoslaviji, Libiji i Iraku”.


 
Ruski ambasador optužio je SAD da podrivaju autoritet Vijeća sigurnosti UN, navodeći da se radi o politici neokolonijalizna i optužio je Vašington da krši međunarodno pravo.

 

- To je huliganizam u međunarodnim odnosima, ocijenio je ruski diplomata i dodao da su "maske još jednom pale".

 

On je naveo da SAD, Velika Britanija i Francuska nisu sačekale rezultate istrage međunarodnih stručnjaka o navodnom hemijskom napadu u sirijskom gradu Dumi, već da su sami odlučili ko je kriv.

 

Prema njegovim riječima, Vašington, London i Pariz mogli bi da zaustave sukob u Siriji za 24 sata. Američka ambasadorka u UN Niki Hejli rekla je da je "vrijeme za razgovor sinoć završeno" i zahvalila se Velikoj Britaniji i Francuskoj na učešću u udaru na "sirijska hemijska postrojenja".

 

- Ovde smo jer su tri članice Vijeća sigurnosti djelovale, ne kao čin odmazde, ne kao simbolično pokazivanje sile, djelovali smo kako bismo odvratili režim od korištenja hemijskog oružja i zločina protiv čovječnosti, rekla je Hejli.

 

Prema njenim riječima, odabrane su mete "u srcu hemijskog programa režima" i sve je urađeno da se minimiziraju ljudske žrtve.

 

Hejli je rekla da su SAD i njihovi saveznici diplomatijom pokušali da dovedu do eliminacije sirijskog hemijskog oružja ali da u tome nisu uspjeli zbog ruskog veta.


 
- Dok je Rusija štitila Asadov režim, režim je znao da može proći nekažnjeno. Ne možemo gledati kako Rusija krši međunarodne standarde, navela je Hejli.

 

Ona je izjavila da je predsjednik SAD Donald Tramp rekao da će SAD ponovo dijelovati ako u Siriji opet bude upotrebljeno hemijsko oružje.

 

Generalni sekretar UN Antonio Guteres rekao je da tvrdnje u hemijskom napadu u Dumi treba da ispita tim stručnjaka Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW), čiji se tim već nalazi na terenu.

 

Moskva je predložila nacrt rezolucije, u koju je Reuters imao uvid, gdje se osuđuje "agresija SAD i njenih saveznika na Siriju i kršenje međunarodnog prava i Povelje UN".

 

U diplomatskim krugovima vjeruju da je malo vjerovatno da će nacrt rezolucije dobiti minimum od devet glasova, koliko je potrebno da bi se SAD, Francuska i Britanija primorale da ulože veto.

 

Za usvajanje rezolucije potrebno je najmanje devet glasova i da nijedna od pet stalnih članica tijela od 15 članova tj. Rusija, Kina, Francuska, Britanija ili SAD ne ulože veto. 

 

(Avaz, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI