Pozitivan poslovni ambijent

Gdje u FBiH je najbolje živjeti i raditi: Ovih pet opština i kompanija su šampioni u zapošljavanju!

Biznis Klub 14.04.18, 11:47h

Gdje u FBiH je najbolje živjeti i raditi: Ovih pet opština i kompanija su šampioni u zapošljavanju!
Poslodavci napominju da Federalna vlada dosada nije ispunila najvažnija obećanja: da će smanjiti poreze koje poslodavci plaćaju, te ukinuti parafiskalne namete kojih je u Federaciji oko 3.200

 

Rast zaposlenosti zabilježen je u mnogim lokalnim zajednicama u FBiH, pokazuju podaci Porezne uprave Federacije BiH, a po tome se izdvaja nekoliko opština i kompanija.

 

U protekle tri godine najviše novog zapošljavanja je bilo u općinama Tešanj i Ilidža te gradu Zenici koji od 2015. imaju po više od 2.000 novozaposlenih. Kada je riječ o kompanijama, više od 2.000 novozaposlenih imaju ASA Prevent i Bingo, koji su daleko ispred konkurencije.


Ovo su opštine s najviše novozaposlenih:

 

    Tešanj 2.851
    Ilidža 2.166
    Zenica 2.015
    Mostar 1.846
    Gradačac 1.666
    Novi Grad Sarajevo 1.516

 

Ovo su kompanije s najviše novozaposlenih:

 

    ASA Prevent Grupa 2.019
    Bingo 2.000
    Securitas 481
    Boxmark Leather 424
    Elektroprivreda HZHB 367
    Alma Ras 355

 

Premijer Fadil Novalić kaže da zaslugu u svemu i Federalna vlada.

 

– Mi kao država nismo, da tako kažem, „jeli“ vrijednost koju je stvarala privreda, nego je taj dio ostajao i vraćao se nazad kroz investicije. S druge strane, bankarska aktivnost je porasla za cijelu milijardu. To direktno ulazi u investicije, a investicije su jedan od četiri faktora koji ulaze u rast Bruto-društvenog proizvoda – rekao je Novalić za Al Jazeeru Balkans.  

 

Premijer dodaje da su donijeli i 18 rješenja koja su doprinijela novom zapošljavanju.

 

S druge strane, poslodavci kažu da im vlasti u ovome nisu pomogle, čak naprotiv. Oni kažu da je za rast zaposlenih najzaslužnije strano tržište koje sve više traži bh. proizvode.

 

– Ne da (vlasti) nisu pomogle, nego veliki broj mjere koje su poduzimale, ili nisu preduzimale, su se negativno odrazile na poslovni ambijent. Usprkos takvom ponašanju naših vlasti, naši poslodavci su uspjeli da povećaju izvoz – rekao je Mladen Pandurević, direktor Udruženja poslodavaca FBiH.

 

Poslodavci napominju da Federalna vlada dosada nije ispunila najvažnija obećanja: da će smanjiti poreze koje poslodavci plaćaju, te ukinuti parafiskalne namete kojih je u Federaciji oko 3.200.

 

(Biznisinfo.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/Foto: Faktor.ba/md)

 

 

 

 

BLIN
KOMENTARI