povodom aktuelnih 'političkih pritisaka'

Centralna izborna komisija BiH odbacuje sve tvrdnje o protuzakonitom radu: Evo šta su poručili

Front 13.04.18, 11:53h

Centralna izborna komisija BiH odbacuje sve tvrdnje o protuzakonitom radu: Evo šta su poručili
- Takođe demantujemo zlonamjerne navode o "radnim materijalima". Svi znaju da Centralna izborna komisija BiH nikakav akt o izboru delegata u Dom naroda PFBiH nije ni razmatrala, a pogotovo nije usvojila akt koji je protivustavan

 

Centralna izborna komisija (CIK) BiH saopćila je danas da kategorično odbacuje sve iskonstruisane tvrdnje sa političkom pozadinom o nesavjesnom i protuzakonitom radu CIK-a BiH. 

 

U saopćenju za javnost se navodi da, zbog kontinuiranih i iskonstruisanih napada i pritisaka sa političkom pozadinom na Centralnu izbornu komisiju BiH, još jednom kategorično demantuju navode o postojanju takozvanih "afera", "nesavjesnom i nezakonitom" radu, "krađi" na izborima, dolasku ruskih IT stručnjaka i drugo. 

 

- Takođe demantujemo zlonamjerne navode o "radnim materijalima". Svi znaju da Centralna izborna komisija BiH nikakav akt o izboru delegata u Dom naroda PFBiH nije ni razmatrala, a pogotovo nije usvojila akt koji je protivustavan. A i da jeste donijela nekakav akt pitamo: "Ko odlučuje o njegovoj ustavnosti" - navodi se u saopćenju CIK-a. 

 

Dodaje se da se, u tom smislu posebno izdvajaju konstrukcije i manipulacije o stanju u Skladištu Centralne izborne komisije BiH. 

 

- Još jednom, zbog javnosti, pojašnjavamo sljedeće: Neiskorišteni čisti papir za štampanje glasačkih listića i bezvrijedna registraturna građa nisu jedno te isto. Ogromna je razlika. I prema Izvještaju komisije o stanju u Skladištu Centralne izborne komisije BiH broj 07-2-50-2-164-8/14 od 24.04.2014. godine stanje čistog papira namijenjenog za štampanje glasačkih listića je navedeno u tabeli na strani 13. navedenog izvještaja – navode iz CIK-a BiH. 

 

Napominju da je, kao što se može vidjeti iz tabele, razlika 10,45 kilograma. Pojašnjavaju da nekoliko kilograma na količini od 29.136.000 kilograma papira može da varira u zavisnosti od suhoće, odnosno vlažnosti samog papira, jer se radi o višegodišnjem skladištenju. 

 

- I u trenutku usvajanja izvještaja taj podatak o stanju čistog papira za štampanje glasačkih listića je bio najvažniji za Centralnu izbornu komisiju BiH. Svi ostali podaci iz navedenog izvještaja o stanju u skladištu CIK BiH o manjku materijala u iznosu od oko 35 tona se odnose na bezvrijednu registraturnu građu (iskorišteni glasački listići, ogromne količine iskorištenih postera, škart od rezanja papira, iskorištene kartonske kutije itd), čije ime samo kaže da je bezvrijedna, odnosno u svakom smislu neupotrebljiva – navodi se u saopćenju CIK-a BiH. 

 

Dodaje se da i sama komisija u svom izvještaju na strani 14 konstatuje da je u pitanju razlika u količini bezvrijedne registraturne građe, jer daje odgovore kako je nastala ta razlika. 

 

- Kaliranje je samo jedna od mogućih pet okolnosti koje navodi komisija koja je utvrđivala stanje u Skladištu Centralne izborne komisije BiH. Ne navodi se nigdje da je "kaliralo 35,8 tona glasačkih listića" kako to pojedinci i grupe plasiraju u javnosti. 

 

U vrijeme nastajanja i usvajanja ovog pisanog Izvještaja o stanju u skladištu Centralne izborne komisije BiH u detalje se o njemu razgovaralo na kolegiju i na sjednicama CIK-a BiH i tada je otklonjena svaka sumnja u postojanje mogućih nezakonitosti. U suprotnom bi Centralna izborna komisija BiH  informaciju o tome dostavila Tužilaštvu BiH – stoji u saopćenju. 

 

Ističe se da su svih sedam članova Centralne izborne komisije BiH: Irena Hadžiabdić, Suad Arnautović, Branko Petrić, Novak Božičković, Ahmet Šantić, Stjepan Mikić i Vlado Rogić na sjednici održanoj 24.04.2014. godine jednoglasno usvojili Izvještaj komisije o stanju u Skladištu Centralne izborne komisije BiH. 

 

- Sve one, pojedince i grupe, koji na neargumentiran način, bez dokaza i činjenica, prozivaju Centralnu izbornu komisiju BiH, pozivamo da o svojim sumnjama o počinjenju bilo kakvog nezakonitog djela informiraju  nadležne organe. Bez obzira na sve pokušaje, CIK BiH neće biti dio bilo čije političke i izborne kampanje, jer joj tu nije ni mjesto - poručuju iz CIK-a BiH u saoopćenju za javnost.

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI