Iz SDP-a BiH tvrde

Moguće je da će i EU Dodika staviti na crnu listu! Sankcije bi mogle poremetiti njegovu kandidaturu za Predsjedništvo BiH!

Front 12.04.18, 13:55h

Moguće je da će i EU Dodika staviti na crnu listu! Sankcije bi mogle poremetiti njegovu kandidaturu za Predsjedništvo BiH!
Aćimović u saopćenju za javnost navodi da je sadašnje aktiviranje priče o uvođenju sankcija Dodiku izazvano dolaskom delegacija Južne Osetije i Abhazije u oficijelnu posjetu RS, a posebno davanje na značaju tokom 9. januara njihovim predstavnicima, koje EU smatra nelegalnim i nepriznatim, zbog opštepoznatih razloga

 


Potpredsjednik Socijaldemokratske partije BiH Draško Aćimović izjavio je kako je "vrlo moguće stavljanje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na crnu listu Evropske unije zbog sankcija, koje su uvele Sjedinjene Američke Države, pogotovo jer sada zemlje članice EU o sankcijama ne moraju odlučivati koncenzusom, nego prostom većinom članica".

 

Aćimović u saopćenju za javnost navodi da je sadašnje aktiviranje priče o uvođenju sankcija Dodiku izazvano dolaskom delegacija Južne Osetije i Abhazije u oficijelnu posjetu RS, a posebno davanje na značaju tokom 9. januara njihovim predstavnicima, koje EU smatra nelegalnim i nepriznatim, zbog opštepoznatih razloga.

 

- Za EU to je znak da je Dodik izabrao put kojim su išli i njegovi gosti iz Osetije i Abhazije, a koji predstavlja veliku prijetnju sigurnosti BiH, samim tim i Evrope. U Evropskoj uniji je zbog toga velika zabrinutost i pojačali su se zahtjevi pojedinih članica EU da se određeni politički predstavnici iz RS nađu pod sankcijama - navodi Aćimović.

 

Mišljenja je da bi eventualne sankcije prema Dodiku mogle poremetiti i planove za njegovu kandidaturu za člana Predsjedništva BiH.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI