Danijel Rehak - voditelj Centra za istraživanje ratnih zločina Vukovara

Ja koji sam sa Sulejmanom Tihićem bio u logoru, ne mogu doći u BiH da obiđem prijatelje, a Šešelj slobodno hoda

Front 12.04.18, 11:25h

Ja koji sam sa Sulejmanom Tihićem bio u logoru, ne mogu doći u BiH da obiđem prijatelje, a Šešelj slobodno hoda
Smatra da je Ministarstvo pravosuđa Hrvatske pogriješilo što je potpisalo sa Srbijom sporazum prema kojem oni sude osobama koje su pobjegle i žive sada u Srbiji

 

Paradoks je da predsjednik Srpske radikalne stranke i osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj može sjediti kao zastupnik u Narodnoj skupštini Srbije, a da se branitelji Vukovara nalaze na Interpolovoj potjernici Srbije i da zbog toga ne smiju napustiti Hrvatsku, kaže Danijel Rehak, voditelj Centra za istraživanje ratnih zločina Vukovara.

 

Rehak je i sam na srbijanskoj Interpolovoj potjernici.

 

"To je najveći problem. Ja ne mogu doći u Bosnu i Hercegovinu, obići svoje prijatelje. Ja sam studirao u BiH, u Sarajevu završio školu. I sada ne mogu obići preživjele profesore i prijatelje koji su zajedno sa mnom išli u školu jednostavno iz tog razloga što bi rutinska kontrola vidjela da sam na Interpolovoj tjeralici i mene bi zatvorili. Iz tog razloga neshvatljivo je da Srbi sude svima nama. To ne možete shvatiti. Isto kao da su Njemci poslije Drugog svjetskog rata sami sebi sudili. Tako se sada događa", navodi Rehak.

 

Smatra da je Ministarstvo pravosuđa Hrvatske pogriješilo što je potpisalo sa Srbijom sporazum prema kojem oni sude osobama koje su pobjegle i žive sada u Srbiji.

 

"No, umjesto toga, oni su jednostavno uzeli tu jurisdikciju i oni sada jednostavno sude svima. Oni su alfa i omega po tom pitanju. Pokreću te Interpolove tjeralice i mi koji smo se branili od napada, a u Vukovaru je poginulo 5.000 ljudi, oni su toliko pobili, a vodi se još 300 osoba kao nestalo, mi smo ratni zločinci, a oni nisu, kao što je Šešelj i njegovi sljedbenici. To je ružna slika i ne mogu to da shvatim", poručio je Rehak.

 

Rehak je bio zatočenik u logoru Sremska Mitrovica, u Srbiji, i kaže tamo je zajedno provodio logoraške dane sa rahmetli Sulejmanom Tihićem, bivšim predsjednikom SDA i članom Predsjedništva BiH.

 

Presudu Haškog suda Šešelju na deset godina zatvora i potvrđivanje optužnice samo po tri tačke, ali ne i odgovornost i poticanje na zločine u Vukovaru, Srebrenici, BiH, smatra lošom porukom.

 

"Mislim da je to malo ružna slika Suda. Rečeno je u brojnim komentarima, koliko-toliko je osuđen, pa priznato je da je nešto kriv. Neshvatljivo je jednostavno da ta pobuda prema drugim narodima da se sve treba pobiti, poklati počevši od Hrvata, muslimana - Bošnjaka i svih redom, da treba da se očisti to i da bude 'velika Srbija', nije sankcionirana. On je animirao svoje sljedbenike da oni prave to što su napravili na prostorima gdje je bilo rata", rekao je Rehak.

 

Voditelj Centra za istraživanje ratnih zločina Vukovara ponašanje Haškog suda prema odgovornim za zločine u Srbiji smatra lošim.

 

"To govori da svijet prizna samo silu, pa dok god se oni ponašaju kao sila, svijet to prizna. Mi svi ostali koji smo se branili, koji su pokušali zaštititi svoje sugrađane, obraniti svoju državu, jednostavno, mi smo svi zločinci. A, oni koji su napadali, koji su sila, oni ne odgovaraju ni za šta. Oni su samo minorni prolaznici kroz ovaj svijet. Mislim da to nije dobro. Poruka je ružna. Mi svi sada trebamo, ispada tako, napadati jedni druge da bi jednostavno dobili neko svoje mjesto u EU ili svjetskoj sceni", cijeni Rehak.

 

Pita šta je sa 5.000 žrtava Vukovara, ko je za to kriv, kao i za ubistvo i genocid nad više od 8.000 osoba u Srebrenici.

 

Ukazuje da je Ovčara kod Vukovara najveća grobnica poslije Srebrenice nakon Drugog svjetskog rata u Evropi. Tu je, navodi se, ubijena 261 osoba, 200 je pronađeno, 190 identificirano, a 61 osoba još uvijek se traži. Na Ovčari ubijen dječak od 16 godina kao najmlađa žrtva, te starac od 72 godine kao najstariji tada. I tri žene, od kojih jedna u šestom mjesecu trudnoće, također su ubijeni na Ovčari.

 

Kao i za Ovčaru, neko je odgovoran i za stradanja u hangarima Veleprometa na Sajmištu. A, te 1991. godine, iz sedam hangara ubijeno je 700 ljudi.

 

(Anadolija/az)

BLIN
KOMENTARI