Danas počinje sukob svjetskih sila?

SAD podigle u vazduh avion 'Sudnjeg dana', britanske podmornice kreću ka Siriji

Front 12.04.18, 08:24h

SAD podigle u vazduh avion 'Sudnjeg dana', britanske podmornice kreću ka Siriji
Prethodno je BBC javio da je May donijela odluku da bez odobrenja Parlamenta odobri učešće Velike Britanije u vojnim operacijama kao odgovor na navodni napad hemijskim oružjem u Siriji tokom vikenda

 

Prema podacima lista Daily Telegraph, britanskim podmornicama naloženo je da se pokrenu ka dometu za raketne udar na Siriju, pošto se napad Amerike i njenih saveznika protiv režima Bašara el Asada očekuju već u četvrtak uveče.

 

Podmornice iz Velike Britanije poslate su na liniju sa koje mogu da se lansiraju krstareće rakete za vazdušne udare na snage lojalne Asadu u Siriji. 

 

Naredbu je navodno izdala premijer Velike Britanije Theresa May, koja je pozvala svoje ministre na hitan sastanak kako bi razgovarali o tome kako će Britanija odgovoriti na hemijski napad prošlog vikenda u Dumi.

 

Prethodno je BBC javio da je May donijela odluku da bez odobrenja Parlamenta odobri učešće Velike Britanije u vojnim operacijama kao odgovor na navodni napad hemijskim oružjem u Siriji tokom vikenda.

 

SAD su podigle u vazduh avion E-4B "Nightwatch", poznatiji kao avion "Sudnjeg dana", objavio je resurs za praćenje aviona CivMilAir.

 

E-4B je dobio naziv "Sudnji dan", jer se može iskoristiti kao komandni štab u uslovima nuklearnog sukoba, ukoliko su kopnene strukture kontrole uništene ili oštećene.

 

Avion može letjeti čitavu sedmicu pod uslovom da dopunjava gorivo u vazduhu. Oprema instalirana na E-4B je zaštićena od štetnih faktora atomske eksplozije.

 

Za sada nema informacija zašto je avion podignut u vazduh. Ranije su mediji izvještavali da E-4B prati predsjednika tokom nekih putovanja u inostranstvo kao i ađutanta s "nuklearnim koferom".

 

(Nezavisne, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI