Potvrda o stvaranju 'velike Srbije'

Hrvatska zadovoljna osuđujućom presudom Šešelju, ali izrečena kazna preblaga

Front 11.04.18, 20:53h

Hrvatska zadovoljna osuđujućom presudom Šešelju, ali izrečena kazna preblaga
Ministarstvo također pozdravlja utvrđenje Mehanizma o postojanju sustavnog i raširenog napada na nesrpsko civilno stanovništvo u kojem je sudjelovao i Vojislav Šešelj kao potvrdu planskog kriminalnog djelovanja usmjerenog na stvaranje "velike Srbije"

 

Hrvatska je zadovoljna osuđujućom presudom Vojislavu Šešelju na UN-ovom sudu u Hagu, ali stodobno smatra da je izrečena kazna preblaga, priopćilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) Republike Hrvatske na svojim službenim stranicama.

 

Mehanizam za međunarodne kaznene sudove (MICT), nasljednik Haškog suda, poništio je oslobađajuću prvostupanjsku presudu Šešelju iz 2016. i osudio srbijanskog ultranacionalističkog političara Šešelja na deset godina zatvora zbog progona Hrvata u Vojvodini 1990-tih.

 

Vođa srpskih radikala, koji nije bio na izricanju pravomoćne presude, neće morati u zatvor jer je u pritvoru bio 11 i pol godina.

 

Ministarstvo također pozdravlja utvrđenje Mehanizma o postojanju sustavnog i raširenog napada na nesrpsko civilno stanovništvo u kojem je sudjelovao i Vojislav Šešelj kao potvrdu planskog kriminalnog djelovanja usmjerenog na stvaranje "velike Srbije".

 

Istodobno, smatramo kako je izrečena kazna znatno preblaga u odnosu na počinjena djela i posljedice do kojih su ista dovela, stoji u priopćenju Ministarstva.

 

MVEP također žali zbog toga što su žalbeni suci propustili utvrditi odgovornost Šešelja za počinjenje najtežih zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina tijekom agresije na Hrvatsku i BiH, kao i zbog toga što nisu utvrdili sudjelovanje Šešelja u udruženom zločinačkom poduhvatu usmjerenom na trajno uklanjanje nesrpskog stanovništva, prvenstveno Hrvata i Bošnjaka, s područja koje je tadašnje srpsko političko i vojno vodstvo smatralo srpskim.

 

"Kao jedan od glavnih zagovornika ideje o 'velikoj Srbiji', sa zapadnom granicom Virovitica-Karlovac-Karlobag, svojom huškačkom i barbarskom retorikom Vojislav Šešelj motivirao je i poticao svoje dobrovoljce, ali i druge srbijanske jedinice, na progon i ubijanje Hrvata i Bošnjaka", naveli su u Ministarstvu.

 

Dodaju da vlada suosjeća sa svim žrtvama i obiteljima žrtava zločina počinjenih za vrijeme i pod okriljem velikosrpske agresije, a koji nakon više od dva desetljeća čekanja danas nažalost nisu dočekali dugo očekivanu pravdu.

 

Vlada će nastaviti promicati istinu o Domovinskom ratu i ulozi svih koji su na bilo koji način sudjelovali u počinjenju ratnih zločina prilikom agresije na Hrvatsku te ustrajati na njihovom kažnjavanju, kaže se u priopćenju MVEP-a.

 

Šešelj je prije dvije godine nepravomoćno oslobođen svih optužbi za ratne zločina i haško se tužiteljstvo žalilo na tu presudu.

 

(Fena/az)

BLIN
KOMENTARI