mnogo posjetioca na sajmu gospodarstva

Čović: Nije istina da nema Bošnjaka danas u Mostaru, ovdje su ih stotine

Biznis Klub 10.04.18, 16:21h

Čović: Nije istina da nema Bošnjaka danas u Mostaru, ovdje su ih stotine
Predsjednik RS-a Milorad Dodik rekao je kako su i privrednici iz ovog bh. entiteta prisutni na sajmu, te je istakao kako razgovori najbolje povezuju ljude

 

 
Oko 50.000 ljudi, što gostiju, privrednika i političara skupilo se danas u Mostaru, kazala je Dalfina Bošnjak, direktorica Sajma gospodarstva u Mostaru nakon svečanog otvaranja.

 

- Sedmicu smo počeli manifestacijom Mostarsko proljeće, a mnogo je još aktivnosti koje nas na Sajmu očekuju. Prilika je ovo da napravimo još bolje odnose sa Vučićem, a firme iz Srbije dale su dodatni poticaj da ovaj sajam bude jedan od najbolje organizovanih do sada. Neograničene su mogućnosti saradnje, a moja želja je da svi nađu svoj interes ovdje, kazao je Dragan Čović, član Predsjedništva BiH.

 

Predsjednik RS-a Milorad Dodik rekao je kako su i privrednici iz ovog bh. entiteta prisutni na sajmu, te je istakao kako razgovori najbolje povezuju ljude- piše Oslobodjenje

 

- Lijepo je vidjeti kako je ljudima malo potrebno da bi se osjećali bolje i sigurnije. Sljedeće godine očekujem da još veći broj privrednika iz Srbije bude na ovom sajmu jer za nas je Mostar obaveza i važno područje. Radujemo se povećanju izvoza u BiH, ali i povećanji uvoza iz ove zemlje i očekujem da ta razmjena svake godine raste, kazao je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić obraćajući se medijima.

 

Na pitanje zbog čega nema Bošnjaka u Mostaru danas, Čović je kazao kako to nije istina, te da tu nisu samo oni koji se prepoznaju kao klasični političari, "ali to je njihov problem. Ovdje su stotine Bošnjaka, a oni ostali se možda pridruže neki drugi dan".

 

Danas je u paviljonu jedan Sajma gospodarstva potpisan i okvirni Sporazum o saradnji Hrvatske gospodarske komore, državnog ureda za Hrvate izvan RH i Privredne komore Federacije BiH.

 

Potpisali su ga potpredsjednik PKFBiH Marko Šantić, državni tajnik državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović, u prisustvu premijera Plenkovića.

 

Šantić je tim povodom kazao da je potpisivanje plod dugogodišnje saradnje, izrazivši nadu se da će se iz okvirnog sporazuma u budućem periodu izroditi novi ugovori. Sat kasnije ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i ambasador Huo Yuzhen, specijalni predstavnik Kine za saradnju "16+1" otvorili su 21. međunarodni sajam poljoprivredne opreme i investicija u poljoprivredi zemalja.

 

U popodnevnim satima u konferencijskoj Sali održat će se Međunarodni B2B susreti u organizaciji tehnološkog parka Intera, PK Srbije, Hrvatske gospodarske komore, PK Crne Gore, PK Makedonije i Vanjskotrgovinske komore BiH.

 

(Foto: Arhiv/ DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI