Akcija pripadnika SIPA-e

Poznat identitet osumnjičenog za terorizam: U Gornjoj Maoči uhapšen Maksim Božić, poznat i po vezi s Jašarevićem

Hronika 10.04.18, 17:28h

Poznat identitet osumnjičenog za terorizam: U Gornjoj Maoči uhapšen Maksim Božić, poznat i po vezi s Jašarevićem
Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će nakon policijske obrade, biti predati postupajućem tužiocu, koji će donijeti odluku o daljim aktivnostima

 

Tužilaštvo BiH i SIPA nakon višemjesečne i opsežne istrage proveli su akciju, u okviru koje policijski službenici SIPA-e vrše pretrese na dvije lokacije u Sarajevu.

 

Tokom vršenja pretresa, nađena je određena količina oružja, bombi, municije, okvirova za automatske puške, noževa, bojnih prsluka, kao i zastave koje asociraju na obilježja i zastave ISIL-a koji je odlukom Vijeća sigurnosti UN-a proglašen terorističkom organizacijom.

 

Dvije osobe koje koriste navedene prostorije i koje su pod istragom, stavljene su pod nadzor policijskih specijalaca iz SIPA-e i u toku je njihova kriminalistička obrada.

 

Tužilaštvo BiH u ovom predmetu provodi istragu zbog sumnje u počinjenje krivičnog djela terorizma iz člana 201. stav 4. KZ BiH.

 

Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će nakon policijske obrade, biti predati postupajućem tužiocu, koji će donijeti odluku o daljim aktivnostima.

 

U međuvremenu, kako piše Oslobodjenje, jedan od uhapšenih u današnjoj akciji SIPA-e u Gornjoj Maoči je Maksim Božić, rođen 1990. godine u Bijeljini, osumnjičen za krivično djelo terorizma.

 

Podsjetimo, Maksim Božić svojevremeno je punio novinske stupce i zbog veze sa Mevlidom Jašarevićem, koji je osuđen zbog napada na Američku ambasadu u Sarajevu.

 

Božić je hapšen i 2010. godine zbog sumnji da je planirao teroristički napad u Tuzli, a od 2014. godine za njim je bila raspisana i međunarodna potjernica.

 

Uhapšeni su zadržani na kriminalističkoj obradi, nakon čega će u dalju nadležnost biti predati tužiocu Tužilaštva BiH, koji će odlučiti o daljim mjerama.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI