Na više od 30.000 četvornih metara prostora

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić otvorio 'Međunarodni sajam gospodarstva' u Mostaru

Biznis Klub 10.04.18, 12:02h

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić otvorio 'Međunarodni sajam gospodarstva' u Mostaru
Ove godine zemlja partner mostarskog sajma je Republika Srbija, a na sajmu se predstavlja 60 srbijanskih tvrtki iz svih gospodarskih sektora na više od 900 metara četvornih izložbenog prostora

 

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić otvorio je ovogodišnji izdanje Međunarodnog sajam gospodarstva, koje će se do 14. aprila održavati u Slobodnoj zoni "Hercegovina", na više od 30.000 četvornih metara zatvorenog i otvorenog prostora.

 

- U ovih pet-šest dana Mostar je postao centar ne samo Bosne i Hercegovine, već centar cijele regije - kazao je Vučić na svečanosti otvaranja.

 

Dodao je kako se samo suradnjom mogu ispraviti pogreške i gluposti iz prošlosti.

 

- Moramo naći zajednički interes i shvatiti da će nam biti onoliko dobro koliko je dobrom našem susjedu. Ovakvi sajmovi potrebni su nam, jer se na njima obnavlja gradivo o važnosti suradnje i razmjene. Podijeljeni na sitne države i još sitnija tržišta, nemamo se čemu nadati u odnosima sa svijetom - istaknuo je Vučić.

 

Istaknuo je kako granice u ekonomiji predstavljaju nepotreban balast zbog čega se treba raditi na izgradnji zajedničkog jedinstvenog tržišta u regiji.

 

Ove godine zemlja partner mostarskog sajma je Republika Srbija, a na sajmu se predstavlja 60 srbijanskih tvrtki iz svih gospodarskih sektora na više od 900 metara četvornih izložbenog prostora.

 

Najviše kompanija dolazi iz prehrambene industrije, zatim iz industrije strojeva i opreme, građevinske i tekstilne industrije, kao i elektro i metalne industrije te industrije namještaja.

 

Zemlja partner se, pored svog ekonomskog predstavljanja, po prvi put predstavlja i kroz kulturni i zabavni program.

 

Uz Srbiju ove godine na sajmu su zastupljeni izlagači iz dvadesetak zemalja od kojih su najzastupljenije zemlje regija te Kina, Mađarska i Italija.

 

Mostarski sajam je sajam općeg tipa i na njemu se tradicionalno predstavljaju gospodarski subjekti iz gotovo svih grana gospodarstva, među kojima prednjače poljoprivreda, gastronomija, turizam i uslužne djelatnosti, zatim elektroindustrija i IT sektor.

 

Sastavni dio mostarskog sajma su i njegove dvije podsajamske manifestacije - Sajam turizma te Sajam knjige i grafičke industrije.

 

Održat će se i brojne tematske konferencije, forumi, stručni skupovi i B2B razgovori. Među ostalim, planirano je održavanje dvodnevne konferencije Inicijative 16+1 "Jedan pojas – jedan put", na kojemu će sudjelovati predstavnici 16 zemalja jugoistočne Europe i Kine, zatim konferencija "Komunikacijski sustavi" u okviru koje će biti predstavljena južna trasa koridora 5C te okrugli stol o maslinarstvu u Hercegovini.

 

(Fena/az)

 

BLIN
KOMENTARI