FOTO/ Policija 'čuva' Vogošćansku petlju

Bivši borci deblokirali put M17, i dalje neprohodno preko graničnog prelaza Bijača

Front 09.04.18, 13:06h

Bivši borci deblokirali put M17, i dalje neprohodno preko graničnog prelaza Bijača
Pojačane mjere sigurnosti zabilježene su na Vogošćanskoj petlji, ali i na putu M17, na ulazu i izlazu iz Zenice

 


Kako javlja Dnevni avaz, odblokiran je put M-17.

 

Borci su ispoštovali dogovor i deblokirali put, ali su poručili nadležnima da današnja blokada i protesti nisu kraj, da se njihova borba nastavlja.

 

- Ovo nije kraj niti ćemo prestati s blokadama sve dok se ne ispune naši zahtjevi - poručio je Hamdija, jedan od boraca.

 

Također, iz istog razloga, obustavljen je saobraćaj na graničnom prijelazu Bijača, saopćeno je iz  BIHAMK-a. 

 

Kako je ranije javio reporter "Dnevnog avaza" s lica mjesta, borci iz ZDK dogovorili su jednosatnu blokadu puta M-17 u mjestu Donja Golubinja, koja će trajati do 13.30 sati, uz obećanje da će propuštati hitne slučajeve.

 

Grupa demobilisanih boraca se okupila i ispred zgrade Parlamenta FBiH, javlja reporterka N1. Oko zgrade vidljve su pojačane mjere sigurnosti.

 

U Vogošći i na Ivan-sedlu nema boraca, ali policija je u pripravnosti.

 

protest-borci-blokada

 

Demobilisani borci danas su ponovo izašli na ulice na petlji Šićki Brod u Tuzli. Kako javlja reporter "Dnevnog avaza", borci su blokirali saobraćaj na 15 minuta, a nakon toga se i mirno razišli.

 

Od 13.45 sati deblokirana je i dionica M-16.2 Gornji Vakuf/Uskoplje -Prozor (u mjestu Karamustafići). 

 

I dalje traje blokada graničnog prijelaza Bijača, saopćeno je iz IC BIHAMK-a.

 
Podsjećamo, demobilisani borci u FBiH za danas su bili najavili proteste u ovom bh. entitetu. Kako su kazali, u 11:55 izaći će na nekoliko putnih pravaca u našoj zemlji.

 

borci-parlament-fbih

 

Kako javlja reporter N1, pojačane mjere sigurnosti zabilježene su na Vogošćanskoj petlji, ali i na putu M17, na ulazu i izlazu iz Zenice. Podsjetimo, krajem februara i početkom marta borci su blokirali promet na ovim dionicama, ali i nekoliko drugih.

 

U izjavi za N1, direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač da nigdje u FBiH zvanično nije najavljeno okupljanje.

 

"Nema nikakve zvanične najave niti je najavljeno bilo kakvo okupljanje. Ako bude nešto od toga, svako to okupljanje je nezakonito. Ako bude okupljanje, bilo koje vrste, na javnom prostoru, ono mora biti odobreno od nadležnih organa. Ako nema takvog rješenja organa, javno okupljanje je nezakonito i ono je zabranjeno. Nema zvanične najave okupljanja bilo gdje u Federaciji", kazao je Lukač za N1.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI