reakcija na (ne)povećanje penzija

Nezavisni blok: Nova obmana od strane Vlade FBiH – Na udaru penzioneri!

Front 06.04.18, 16:30h

Nezavisni blok: Nova obmana od strane Vlade FBiH – Na udaru penzioneri!
Jedino što je vlast uradila jeste vještačko rješenje - PIO sistem se prebacuje na trezor, odakle će se iz budžeta sada isplaćivati “povećane” penzije, samo određenoj kategoriji, a za što je sada dovoljno da se Vlada zaduži i podigne kredit

 

Iako su mnogi penzioneri očekivali povećanje svojih, ionako malih penzija, nažalost do toga nije došlo, jer ih je po ko zna koji put obmanula Vlada FBiH- navodi se u saopćenju Nezavisnog bloka.


Kako se bliži kraj mandata, svjedoci smo da nijedna ozbiljna reforma nije pokrenuta od strane vladajućih stranaka, koja bi unaprijedila životni standard građana, pa tako i penzionera, iako je to više puta do sada obećano. Sa druge strane, troškovi života konstantno rastu.


Jedino što je vlast uradila jeste vještačko rješenje - PIO sistem se prebacuje na trezor, odakle će se iz budžeta sada isplaćivati “povećane” penzije, samo određenoj kategoriji, a za što je sada dovoljno da se Vlada zaduži i podigne kredit.


Pitamo Vladu FBiH - Zašto još uvijek nisu započeli sa reformama smanjivanja doprinosa, ukidanja parafiskalnih nameta, smanjivanja sive ekonomije i olakšavanja procedura registracije firmi?

 

“Nezavisni blok, kao politika koja nudi rješenja je do sada ponudila konkretne prijedloge kako unaprijediti položaj penzionera kroz Novu ekonomsku i penzionu politiku. Da bi se prirodno povećao broj zaposlenih, potrebno je privući strane i osloboditi domaće investicije, smanjiti opterećenja rada kroz niže stope doprinose, poreza na dohodak i parafiskalne namete privredi, kako bi se uvelo što više radnika iz sive zone, ali i nezaposlenih. Sve drugo su samo kvazi rješenja, koja neće imati dugoročni efekt na rast penzija i bolji položaj penzionera” – izjavio je Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH- navodi se u saopćenju Nezavisnog bloka.

 

(Foto: Arhiv/ DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI