FOTO&VIDEO/ Prekršit će memorandum sa međunarodnom zajednicom

Sljedeće godine u školama o istoriji RS: 'Svoju istinu o odbrambeno-otadžbinskom ratu želimo prenijeti učenicima'

Front 06.04.18, 08:35h

Sljedeće godine u školama o istoriji RS: 'Svoju istinu o odbrambeno-otadžbinskom ratu želimo prenijeti učenicima'
Sa Vladom Srbije dogovoreno je da istoriju Republike Srpske dogodine izučavaju i učenici iz Srbije

 

Osnovci i srednjoškolci od naredne školske godine prvi put će izučavati lekcije o nastanku Republike Srpske, potvrđeno je ATV-u u Ministarstvu prosvjete.

 

Već od septembra u osnovne škole stiže novi udžbenik istorije za deveti, a od naredne školske godine i novi udžbenik za 3. i 4. razred gimnazije "sa lekcijama o Odbrambeno-otadžbinskom ratu", javlja ATV.

 

“Mi želimo da svoju istinu ili naše viđenje proteklog rata prenesemo na učenike u Republici Srpskoj, jer u ovoj državi postoje minimalno četiri istine”, rekao je Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture u Vladi RS.

 

Nedavno je usvojen novi nastavni program iz istorije kojim su uvedene lekcije o nastanku Republike Srpske. U planu je uvođenje posebne nastavne teme, objedinjene u četiri lekcije.

 

– Raspad bivše Jugoslavije i stvaranje Republike Srpske od ’91 do ’95. godine
– Garađanski rat u BiH od ’92 do ’95 godine
– Najznačajniji događaji u stvaranju Republike Srpske
– Dejtonski sporazum
– Razvoj Republike Srpske u periodu poslije Dejtonskog sporazuma

 

Lekcije o istoriji Srpske idu u udžbenike bez obzira na memorandum potpisan u saradnji sa OEBS-om, kojim je dogovoreno da taj dio istorije prosvjeta ne obrađuje.

 

“Međutim, analizirajući šta se to radi u Federaciji i u kantonima i županijama. Mi smo utvrdili da oni bez obzira na taj memorandum su nastavili izučavati period devedeseta, devedeset prva na ovamo – čak na jedan pogrdan način prema Republici Srpskoj. Zaključili da je besmisleno poštovati bilo kakve memorandume sa međunarodnom zajednicom ukoliko to ne poštuju svi”, naveo je Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda RS.

 

istorija-rs

 

Ovo je aktuelna knjiga istorije za učenike srednjih škola. U njoj ne piše ništa o Republici Srpskoj. To najbolje zna profesor Danilo Kovač koji banjalučkim gimnazijalcima predaje istoriju. Pogrešno je, kaže, što nakon 23 godine od završetka rata srednjoškolci ne uče ništa o Republici Srpskoj.

 

“Za osavremenim udžbenikom definitivno postoji potreba i takvu vrstu potrebe osjećamo, kako mi nastavnici, tako i učenici. Iz ličnog iskustva govorim da učenici veoma često sami izražavaju posebnu vrstu interesovanja u vezi sa procesom formiranja Republike Srpske”, navodi Danilo Kovač, profesor istorije u banjalučkoj Ggimnaziji.

 

Sa Vladom Srbije dogovoreno je da istoriju Republike Srpske dogodine izučavaju i učenici iz Srbije. U isto vrijeme, učenici u Srpskoj će učiti o NATO agresiji nad Srbijom 1999. godine, javlja banjalučka ATV.

 

 

(ATV, DEPO PORTAL; BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI