Zamjenica predsjednika HDZ-a BiH

Krišto o stavu SDA, SDP-a, DF-a i SBB-a: Drago mi je da su se braća Bošnjaci složili

Front 05.04.18, 17:29h

Krišto o stavu SDA, SDP-a, DF-a i SBB-a: Drago mi je da su se braća Bošnjaci složili
Distribucija preostalih mandata trebala bi se temeljiti na popisu iz 1991. godine, poštivajući princip proporcionalnosti, a potrebno je osigurati ustavnu garanciju da će svaki klub biti popunjen

 

SDA, SDP, Demokratska fronta i SBB usaglasili su stavove o provedbi odluke Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića, a svoje su stavove na danas održanom sastanku pretočili u šest principa.

 

Ključni principi su potreba izjednačavanja nadležnosti Doma naroda Parlamenta FBiH sa nadležnostima Vijeća naroda RS-a te poštivanje Ustava FBiH, odnosno odredbe koja predviđa izbor najmanje po jednog pripadnika svakog konstitutivnog naroda iz svakog kantona, ukoliko je takav izabran u kantonalnu skupštinu, prenosi Faktor.

 

Distribucija preostalih mandata trebala bi se temeljiti na popisu iz 1991. godine, poštivajući princip proporcionalnosti, a potrebno je osigurati ustavnu garanciju da će svaki klub biti popunjen. Neophodno je, naglasili su, spriječiti svaku manipulaciju sa etničkim izjašnjavanjem u skladu sa međunarodnim standardima.

 

Ovi će principi biti ponuđeni predstavnicima HDZ-a BiH. Sudeći prema prvim reakcijama, neće naići na oduševljenje zvaničnika te stranke.

 

- Meni je, prije svega, drago da su se naši partneri, braća Bošnjaci, složili oko jedinstvenog stava kada je u pitanju izmjena Izbornog zakona. Međutim, kada vidimo ovo o čemu su razgovarali, radi se o nečem što je i ranije nama bilo izneseno i u potpunosti se radi o negiranju odluke Ustavnog suda BiH, koja govori o legitimnom predstavljanju u kolektivnim tijelima vlasti - izjavila je u Borjana Krišto, zamjenica predsjednika HDZ-a BiH.

 

Ostatak teksta čitajte OVDJE.

 

(Faktor, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI