Privedeno oko 100 direktora

Dirigent Emir Nuhanović zbog pranja novca uhapšen u akciji 'Zadruga', određen mu pritvor

Front 03.04.18, 11:04h

Dirigent Emir Nuhanović zbog pranja novca uhapšen u akciji 'Zadruga', određen mu pritvor
Sve ove osobe Tužilaštvo KS zvanično sumnjiči za organizirani kriminal, zloupotrebu položaja i pranje novca, na način da su posljednjih nekoliko godina sklapanjem fiktivnih ugovora o zapošljavanju studenata i đaka oprali desetine miliona KM

 

Pripadnici MUP-a KS nastavili su, po naredbi Tužilaštva KS, s operativnom akcijom "Zadruga".  

 

Kako saznaje Avaz iz policijskih izvora, prošle sedmice ispitano je još 20 osoba osumnjičenih za krivična djela organizirani kriminal, utaju poreza i pranje novca. Među njima je i bivši direktor Sarajevske filharmonije Emir Nuhanović, kojem je Kantonalni sud u Sarajevu već odredio jednomjesečni pritvor. I on se sumnjiči za pranje novca preko jednog udruženja.

 

Izvori Avaza tvrde da je u ovoj akciji do sada privedeno i ispitano više od 100 direktora, što državnih što privatnih kompanija.

 

Sve ove osobe Tužilaštvo KS zvanično sumnjiči za organizirani kriminal, zloupotrebu položaja i pranje novca, na način da su posljednjih nekoliko godina sklapanjem fiktivnih ugovora o zapošljavanju studenata i đaka oprali desetine miliona KM, kao i da su kao članovi organizirane grupe fiktivnim ugovorima i lažnim podacima prali novac i vršili utaju poreza.

 

U pritvoru se ukupno nalazi 12 osoba, dok se ostali brane sa slobode. Među njima je i Mirsad Berberović, zet Bakira Izetbegovića i vlasnik firme "Bihexo", koji se sumnjiči da je oprao skoro 200.000 KM.

 

Među osobama kojima su određene mjere zabrane je i Feđa Morankić, iz kompanije "ASA osiguranje", ali i Asmir Dževlan, direktor firme "ANS Drive" Sarajevo.

 

Nedavno je ispitan u svojstvu osumnjičenog i Mirza Čelik, šef Kluba SDA u Skupštini Kantona Sarajevo i vlasnik firme „Telefongradnja“.

 

(Avaz, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

 

BLIN
KOMENTARI