Provjerite šta je sigurno za konzumaciju

Kako prepoznati da se hrana pokvarila bez gledanja na rok trajanja?

Auto & Dom 02.04.18, 18:14h

Kako prepoznati da se hrana pokvarila bez gledanja na rok trajanja?
Promjene u teksturi najčešće možemo primijetiti na mliječnim proizvodima koji su se počeli kvariti. Međutim, ne bi trebali baciti svu hranu kod koje su se počele događati promjene teksture

 

Rokovi trajanja na pakiranjima hrane često nas mogu zavarati pa tako možemo baciti hranu koja je još uvijek sasvim sigurna za konzumaciju.

 

Vaših 5 osjetila može vam reći puno više od roka trajanja na ambalaži.

 

Pojava plijesni

 

Kada sloj plijesni prekrije komad mesa, mliječni proizvod ili povrće to je znak da se morate pozdraviti s tom hranom. Preporučuje se da bacite hranu čim primijetite da se plijesan počela pojavljivati. 

 

Pojava vlažnog sloja

 

U tom slučaju nemojte kušati hranu da provjerite kakav je okus. Osobito je opasno pokvareno meso, ali i povrće koje je dobilo sluzavi premaz. 

 

Promjena teksture

 

Promjene u teksturi najčešće možemo primijetiti na mliječnim proizvodima koji su se počeli kvariti. Međutim, ne bi trebali baciti svu hranu kod koje su se počele događati promjene teksture. Primjerice, jabuke i drugo voće koje je postalo mekano može se iskoristiti za izradu kompota ili džema.

 

Gubitak boje

 

Ako se s gubitkom boje pojavio i vlažan sloj na mesu, u tom slučaju meso više nije sigurno za konzumaciju. Slično vrijedi i za voće i povrće – ako je počelo gubiti boju to je najčešće znak da je bilo izloženo zraku, međutim krumpir koji je počeo dobivati zelenkastu boju najbolje je odmah baciti.

 

Ustajali miris

 

Kada niste sigurni je li hrana pokvarena pomirišite ju! Ako je miris neobičan i razlikuje se od mirisa koji je imala kada ste ju tek kupili hrana se vjerojatno pokvarila. 

 

(Net, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI