U planu gradnja objekta 11 hiljada kvadrata

Univerzitet u Sarajevu dobija jednu od najmodernijih biblioteka u regiji: Saudijski fond osigurao 17 miliona KM

Kultura 30.03.18, 17:17h

Univerzitet u Sarajevu dobija jednu od najmodernijih biblioteka u regiji: Saudijski fond osigurao 17 miliona KM
Kanton Sarajevo u saradnji s UNSA-om učestvuje u realizaciji svih neophodnih projektnih aktivnosti, za koje se svake godine izdvaja budžetski novac

 

Univerzitet u Sarajevu bi u naredne dvije godine trebalo da dobije jednu od najmodernijih biblioteka u regiji, saopćeno je iz Pres-službe Kantona Sarajevo. 

 

Aneksom 4. Sporazuma o realizaciji Projekta izgradnje i opremanja Univerzitetske biblioteke u Kampusu Univerziteta u Sarajevu (UNSA), koji su danas potpisali kantonalni ministar za obrazovanje, nauku i mlade Elvir Kazazović i rektor Rifat Škrijelj, predviđeno je izdvajanje 1.000.000 KM iz budžeta Kantona za nastavak realizacije ovog projekta.

 

Finansira se sredstvima Saudijskog fonda za razvoj koji je za izgradnju i opremanje biblioteke osigurao oko 17 miliona dolara.

 

Kanton Sarajevo u saradnji s UNSA-om učestvuje u realizaciji svih neophodnih projektnih aktivnosti, za koje se svake godine izdvaja budžetski novac.

 

- U protekle tri godine, za te je svrhe Kanton doznačio ukupno 536.923, 36 KM na račun UNSA. Sredstva su, između ostalog, usmjerena za izradu projekta rušenja objekata na lokaciji buduće biblioteke, kao i za izvođenje radova na njihovom rušenju, izradu ostalih neophodnih elaborata i projekata te pripremu tenderske dokumentacije za izradu glavnog projekta gradnje zgrade i brojne druge propisane procedure i aktivnosti - naveo je Kazazović.

 

Po riječima rektora Škrijelja, u toku je izrada izvedbenog projekta za objekat površine oko 11 hiljada kvadratnih metara.

 

- Očekujemo da će se njegova izrada okončati tokom narednog mjeseca, kada bi trebao biti i predan na ocjenu firmama revidentima. Potom slijedi raspisivanje tendera za izvođenje građevinskih radova na budućem objektu biblioteke - objasnio je Škrijelj najavljujući da bi izgradnja biblioteke trebala biti okončana u naredne dvije godine.

 

U projektu je angažiran tim stručnjaka na čelu s profesorom Arhitektonskog fakulteta i autorom idejnog projekta Adnanom Pašićem.

 

Kako je istaknuto, Univerzitet će ovim projektom dobiti jednu od najmodernijih biblioteka u regiji, u kojoj će studenti na zavidan način usvajati nova znanja i vještine. Osim toga, izgradnjom bi se trajno riješilo i pitanje smještaja Nacionalne i univerzitetske biblioteke koja se nakon izmještanja iz Vijećnice nalazi u Kampusu.

 

Idejno arhitektonsko rješenje biblioteke rađeno je prema Master planu novog Kampusa UNSA, kojim je predviđeno da se objekat nalazi na njegovoj istočnoj strani, u blizini Ambasade Sjedinjenih Američkih Država.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI