dvodnevna posjeta premijera

Zvizdić i Yildirim: Turska se nikad nije miješala u unutarnje stvari BiH

Front 29.03.18, 13:50h

Zvizdić i Yildirim: Turska se nikad nije miješala u unutarnje stvari BiH
On je istakao da je turskog premijera informisao o najvažnijim ciljevima i prioritetima BiH

 

Delegacije Bosne i Hercegovine i Turske predvođene premijerom Binalijem Yildirimom i predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem sastale su se danas u Sarajevu.

 

"Republika Turska je jedan od najvažnijih i najznačajnijih prijatelja BiH, koja kontinuirano i požrtvovano daje podršku BIH u realizaciji svih naših strateških ciljeva", rekao je Zvizdić.

 

On je istakao da je turskog premijera informisao o najvažnijim ciljevima i prioritetima BiH - piše N1.

 

"Među tim prioritetima BiH posebno smo razgovarali o ključnim vanjskopolitičkim ciljevima BiH, a to su EU i NATO integracije. Zamolio sam premijera Yildirima da Turska kao važna članica NATO saveza nastavi snažno pružati podršku BiH, a posebno da se založe za mogućnost aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO paktu čije aktiviranje očekujemo na nekom od narednih sastanaka", rekao je Zvizdić.

 

Zvizdić je istakao da je Turska uvijek bila na strani BiH i da je uvijek snažno podržavala ova dva ključna vanjskopolitička prioriteta BiH.

 

"Dvije najvažnije stvari o kojima sam upoznao premijera Turske su mir i stabilnost na području Zapadnog Balkana i BiH, te ekonomski razvoj BiH."

 

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je kazao da su ekonomske teme bile dominantan dio razgovora sa turskim predstavnicima.

 

"Upoznao sa premijera Turske sa investicionim potencijalima i ključnim sektorima Bosne i Hercegovine, posebno sektorima energetike, transporta, industrije, poljoprivrede i turizma."

 

"Turska se nikada nije mješala u unutrašnje stvari BiH, ali su uvijek pozitivno odgovorili na zahtjeve ili zamolbe BiH na globalnom nivou i u smislu ekonomskih oblasti", zaključio je Zvizdić.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI