Istraga dobila novu dimenziju nakon uključivanja agenata FBI-ja

Evo šta je pokazala nova obdukcija tijela Davida Dragičevića

Hronika 29.03.18, 09:41h

Evo šta je pokazala nova obdukcija tijela Davida Dragičevića
Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS kažu da je u Zavodu za sudsku medicinu RS juče, na zahtjev roditelja, izvršena ponovna obdukcija tijela Dragičevića, a koju je uradio Ivica Milosavljević, specijalista sudske medicine

 

Istraga u vezi sa smrću Davida Dragičevića (21) dobila je novu dimenziju, jer je za slučaj zainteresovan i američki Federalni istražni biro (FBI), a kako je i najavljeno, obavljena je još jedna obdukcija tijela tog mladića i nalaz će biti dostavljen njegovoj porodici.

Ćulum: Potvrđen prvi nalaz obdukcije tijela Davida Dragičevića


Direktor policije RS Darko Ćulum najavio je danas da će drugi obdukcioni nalaz tijela Davida Dragičevića biti dostavljen njegovoj porodici, ali da su, kako je rekao, nezvanično, potvrđeni navodi iz prvog nalaza vještaka.

Ćulum je u izjavi novinarima potvrdio da će kompletan izvještaj o istrazi u vezi sa smrću ovog 21-godišnjeg mladića biti predat nadležnom tužilaštvu.

- Šta god bude naređeno, mi ćemo dalje uraditi – najavio je direktor entitetske policije.

 

"Nezavisne" nezvanično saznaju da je obdukcioni nalaz beogradskog stručnjaka potvrdio ranije tvrdnje banjalučkog specijaliste sudske medicine Željka Karana - da je smrt nastupila utapanjem, ali i da su na tijelu evidentne povrede.

 

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS kažu da je u Zavodu za sudsku medicinu RS juče, na zahtjev roditelja, izvršena ponovna obdukcija tijela Dragičevića, a koju je uradio Ivica Milosavljević, specijalista sudske medicine.

 

Milosavljević je, dodaje se, iz Beograda došao na poziv Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, a u saradnji s Ministarstvom odbrane Srbije i Vojnomedicinskom akademijom (VMA) iz Beograda.

 

"Uzeti su dodatni uzorci za analizu, a obdukcioni nalaz će biti dostavljen porodici Davida Dragičevića. Milosavljević je načelnik Odjeljenja za sudsku medicinu Instituta za patologiju i sudsku medicinu VMA sa dugogodišnjim iskustvom i predsjednik Vrhovnog suda časti Ljekarske komore Srbije", saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS.

 

Međutim, i dalje do kraja nisu razjašnjene okolnosti pod kojima je Dragičević, prema ranijim tvrdnjama iz policije, vjerovatno sa mosta na Laušu pao u rječicu Crkvenu, koja ga je odnijela do rijeke Vrbas, a Davidova porodica, sudeći po objavama na društvenim mrežama, nade polaže u činjenicu da je za slučaj zainteresovan i FBI.

 

Iz MUP-a RS saopšteno je da su Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS, i Darko Ćulum, direktor Policije RS, na jučerašnjem sastanku upoznali pripadnike FBI-ja sa slučajem smrti Davida Dragičevića.

 

"Pripadnici FBI-ja su izrazili zainteresovanost za navedeni slučaj, te ponudili da na osnovu iskustva stečenog u sličnim predmetima, pruže pomoć u vidu konsultacija", saopštili su iz MUP-a RS, te dodali da će, nakon kompletiranja predmeta, nadležnom Tužilaštvu dostaviti izvještaj o preduzetim mjerama i radnjama.

 

Iz nadležnog Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka juče su za "Nezavisne" kazali da zajedno s policijom preduzimaju sve potrebne istražne radnje i mjere na uvrđivanju svih okolnosti smrti Davida Dragičevića.

 

Stradanje tog mladića i dalje je u žiži interesovanja njegovih sugrađana, koji i narednih dana najavljuju mirna okupljanja, baš kako su se okupili i juče na Trgu Krajine u Banjaluci. Slučaj je stigao i do gradskog parlamenta, pa je sjednica Skupštine grada Banjaluka juče počela minutom ćutnje zbog ove tragedije.

 

Nakon toga su odbornici kluba Sloboda tražili da se sa dnevnog reda skine tačka o informaciji o stanju bezbjednosti u Banjaluci, te da se dopuni i da se o njoj raspravlja na vanrednoj sjednici, gdje bi glavna tema bila bezbjednost u gradu, ali odbornici taj zahtjev nisu podržali.

 

Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, rekao je da smrt Davida Dragičevića svakako zaslužuje pažnju, ali da ga ne treba politizovati.

 

"Primarno, radi se o porodičnoj tragediji i predsjednik Skupštine grada i ja smo prije dva dana uputili telegram porodici Dragičević, izjavljujući saučešće i nastojeći da ovu temu na bilo koji način ne koristimo u političke svrhe", rekao je Radojičić.

 

Dodao je da sigurno postoji uznemirenost Banjalučana zbog ovog događaja, te pozvao istražne organe da urade svoj posao.

 

"Oni su izašli prvi dan odmah s određenim nalazima. Da li su to uradili na adekvatan način ili ne, to je svakako za diskusiju, ali je dobro da je došlo do novih inicijativa i prijedloga da se urade dodatne istražne radnje, ekspertize, dodatna vještačenja i da se na potpuno profesionalan i objektivan način javnosti daju svi dokazi u vezi s tim šta se stvarno desilo", rekao je Radojičić.

 

Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH, izrazio je sumnju u način kako je vođena istraga u ovom slučaju, te je izjavio da je "riječ o ubistvu Dragičevića".

 

U međuvremenu, na društvenim mrežama pojavio se i navod da je vlasnik kuće na Laušu, odakle su, prema tvrdnji policije, ukradene stvari koje su kasnije pronađene u Davidovim džepovima, povukao prijavu, a da li je to tačno, nije poznato.

 

Ne zna se ni kada će biti obavljena sahrana Davida, koja je bila najavljena za juče, ali je prolongirana zbog nastavka istrage.

 

(Nezavisne.com, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI