Dženan Đonlagić, potpredsjednik Demokratske fronte

Iako je 'ubijen' DF-ov prijedlog o ujedinjenju, vjerujem da će se SDP vratiti za pregovarački sto

Front 21.03.18, 18:05h

Iako je 'ubijen' DF-ov prijedlog o ujedinjenju, vjerujem da će se SDP vratiti za pregovarački sto
Prijedlog o održavanju kongresa ujedinjenja nije, međutim, podrazumijevao gašenje političkih stranaka, tvrdi Đonlagić, već njihov ulazak u složen politički subjekt koji bi osigurao kontinuitet postojećih stranaka

 

Iako se Socijaldemokratska partija (SDP) BiH nije odazvala pozivu na današnji sastanak stranaka ljevice, potpredsjednik Demokratske fronte (DF) Dženan Đonlagić duboko vjeruje da će se SDP vratiti za pregovarački sto radi razgovora o zajedničkom nastupu na predstoječim oktobarskim izborima u zemlji.

 

Nakon današnjeg razvoja događaja (nije došla ni Naša stranka), inicijalni prijedlog DF-a o kongresu ujedinjenja je „ubijen“, ali to ne znači da treba da stanu i razgovori o zajedničkom izbornom nastupu, napomenuo je Đonlagić u izjavi za Fenu.

 

- Ako je SDP-u problem što je incijator susreta bio DF, mi ćemo „doći pješice“ za kada god i gdje god SDP inicira naredni susret. Dakle, spremni smo na sve samo ne na tri stvari - da učešćem i predizbornim aktivnostima doprinesemo pobjedi kandidata Stranke demokratske akcije za člana Predsjedništva BiH, kao ni drugom mandatu Dragana Čovića niti pobjedi Milorada Dodika za člana tog tijela - izričit je potpredsjednik DF-a.

 

On navodi da su predstavnici SDP-a izostali danas s obrazloženjem da ne žele razgovarati o gašenju njihove stranke. Iz Naše stranke su, pak, doznačili  da ne podržavaju prijedlog DF-a o ujedinjenju (ljevice), zbog čega nisu vidjeli svrhu dolaska.

 

Prijedlog o održavanju kongresa ujedinjenja nije, međutim, podrazumijevao gašenje političkih stranaka, tvrdi Đonlagić, već njihov ulazak u složen politički subjekt koji bi osigurao kontinuitet postojećih stranaka.

 

- Bez obzira na današnje događaje, želimo ići dalje, u pronalasku modela zajedničkog nastupa na izborima. Vjerujemo da će se SDP vratiti za pregovarački sto i nastaviti priču o pronalasku takvog modaliteta - naveo je Đonlagić.

 

 Za razliku od SDP-a i Naše stranke, pozivu na sastanak iniciran od DF-a danas se odazvao Građanski savez.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI