43 dana raznolikih kulturnih aktivnosti

Cjelodnevnim programom danas se zatvara 34. izdanje festivala 'Sarajevska zima'

Kultura 21.03.18, 09:07h

Cjelodnevnim programom danas se zatvara 34. izdanje festivala 'Sarajevska zima'
Festival zadnjeg dana donosi i ponoćni dio programa - u Štrosmajerovoj ulici i na Trgu fra Grge Martića bit će predstavljena inicijativa "Sarajevo, kulturna prijestolnica Evrope 1993-2018"

 

Cjelodnevnim programom danas će biti zatvoreno ovogodišnje 34. izdanje Internacionalnog festivala "Sarajevska zima", koji je tokom 43 dana ugostio umjetnike i njihova djela iz BiH i 47 zemalja Evrope i svijeta.



Program će obuhvatiti niz kulturnih događaja, među kojima su izložbe "Drugo lice umjetnosti" i "Novo lice umjetnosti", ulična radionica koju će u Titovoj ulici održati Alma Suljević, modna revija "Sarajevske face pod šeširima" u Bošnjačkom institutu, poetski događaj "Drugo lice pjesnikinja" u Bošnjačkom institutu te predstava "Jedvanosimsoboakalomistobo" reditelja Aleša Kurta u Sarajevskom ratnom teatru SARTR.



Festival zadnjeg dana donosi i ponoćni dio programa - u Štrosmajerovoj ulici i na Trgu fra Grge Martića bit će predstavljena inicijativa "Sarajevo, kulturna prijestolnica Evrope 1993-2018", a tačno u ponoć "Sarajevska zima" će obilježiti 20. godišnjicu od dobijanja Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva, kao i Svjetski dan vode.



Nešto iza ponoći bit će objavljen moto narednog, 35. festivalskog izdanja.


Festival je ove godine predstavio 30 likovnih programa (samostalnih i kolektivnih međunarodnih izložbi), 105 filmskih ostvarenja, 16 koncerata, 15 književnih susreta, 17 teatarskih predstava (drama, opera, balet, savremeni ples), 12 art radionica, 10 dječijih programa i posebno učešće svih obdaništa JU Djeca Sarajeva.



Počasni gost Festivala Republika Bugarska i specijalni gosti iz NR Kine, Južne Koreje, Japana i Indije predstavili su se sarajevskoj publici sa 12 programa.



Događaji "Sarajevske zime" održani su na 79 lokacija i 45 filmskih, galerijskih, pozorišnih i muzičkih scena, obrazovnih institucija te na olimpijskim planinama.



Festival je obilježio i 25. godišnjicu stalnog pokroviteljstva UNESCO-a i Vijeća Evrope, od 1993. do danas te 20. godišnjicu projekta Concert hall Sarajevo.



"Sarajevska zima" je kandidovala Sarajevo za organizaciju XX Bijenala mladih umjetnika Evrope i mediterana 2021.



(FENA/mr)

 
BLIN
KOMENTARI