foto/ vokalna diva nastupila sa zagrebačkom filharmonijom

Amira Medunjanin u 'vatrenom' izdanju zasjala u Lisinskom: Ja sam iz male ulice u Sarajevu, meni je to pregolemo...

Kultura 19.03.18, 13:17h

Amira Medunjanin u 'vatrenom' izdanju zasjala u Lisinskom: Ja sam iz male ulice u Sarajevu, meni je to pregolemo...
Vokalna diva na koncertu koji joj je bio poseban po tome što ju je prvi put u karijeri pratio orkestar zapjevala je, među ostalim, pjesme "Moj dilbere", "Sve ptičice zapjevale" i "Snijeg pade na behar na voće", a između pjesama se obraćala publici šarmantnim dosjetkama

 


Amira Medunjanin, pjevačica koju je The Guardian nazvao balkanskom Billie Holiday, vizualno prepoznatljiva po tome što pred publiku uvijek staje u crnom, u petak je na koncertu u Lisinskom zasjala u eklektičnoj dugačkoj crvenoj toaleti - piše Jutarnji.

 

- Rijetko sam u crvenom. Svi lijepo izgledamo - komentirala je osvrnuvši se na pozornicu, na kojoj je s njom bio orkestar Zagrebačke filharmonije, maestro Alan Bjelinski, pijanist Bojan Zulfikarpašić, gitarist Ante Gelo i kontrabasist Zvonimir Šestak.

 

Vokalna diva na koncertu koji joj je bio poseban po tome što ju je prvi put u karijeri pratio orkestar zapjevala je, među ostalim, pjesme "Moj dilbere", "Sve ptičice zapjevale" i "Snijeg pade na behar na voće", a između pjesama se obraćala publici šarmantnim dosjetkama.


- Jednom su mi na koncertu dali note. Naopako sam ih okrenula. A i da nisam, ne bi mi pomogle - rekla je vedra pjevačica, aludirajući na činjenicu da nikada nije imala formalno glazbeno obrazovanje.

 

Kako se inače nekoliko tjedana unaprijed rasprodan koncert bližio vrhuncu, kraljica sevdaha između pjesama je sve manje razgovarala s publikom, dopustivši i njoj i sebi i koncentriranje na isključivo glazbu. Dvoranu je oduševila najprije maestralnom izvedbom Azrine "Ako znaš bilo što".

 

medunjanin-crvena-haljina


 
- Ovo je jedna pjesma koju često pjevam diljem svijeta. Onda onako, na engleskom, kažem da je to sevdah song sevdalinka iz Zagreba - rekla je Medunjanin nakon kraja pjesme. Ništa manje uvjerljivo izvela je među ostalim još i "Što te nema", "Moj dilbere", "Dušo moja"...

 

Uz iznimnu moć i emocionalnost glasa Amire Medunjanin, posebnoj atmosferi na koncertu donijele su i solo dionice njezinih gostiju, od kojih se ponajviše istaknuo Ante Gelo, orkestrirajući na svojoj gitari ne samo klasičnim prebiranjem po žicama nego i bubnjajući po njezinu drvenom tijelu. Medunjanin i kolege glazbenici stalnim su i opuštenim interakcijama na sceni pokazali jedni prema drugima veliko poštovanje i užitak u suradnji. Pjevačica je tako jednu pjesmu otpjevala dijeleći pijanistički stolac sa Zulfikarpašićem, a s maestrom Bjelinskim si je nakon jedne izvedbe spontano "dala pet", što je izazvalo velike simpatije kod publike. Medunjanin je atmosferu tijekom cijela dva sata uspješno istodobno održavala svečanom i emocionalnom, a opet opuštenom i s dozom humora.


 
Zahvalivši Zagrebačkoj filharmoniji što ju je pozvala da nastupi u njeinu Off ciklusu, Medunjanin je skromno objasnila: - Ja sam iz male ulice u Sarajevu, meni je to zaista pregolema stvar.

 

Krcatu dvoranu, u kojoj je zbog velikog interesa čak bio otvoren dio za publiku iza pozornice, koji je, doduše, u određenoj mjeri narušio vizaulni dojam koncerta, Medunjanin je digla na noge i pozdravila izvedbom "Jutros mi je ruža procvjetala". Kako je rekla prije početka posljednje pjesme, odlučila se oprostiti njome, a ne riječima, jer bi joj na lice sigurno došle suze.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI