VANDALIZAM

Ko je pokušao da zapali Galeriju portreta u Tuzli?

Arhiva 21.09.10, 12:02h

Pored niza problema s kojima se suočava, Međunarodnu galeriju portreta u Tuzli zadesio je novi - u petak naveče neko je pokušao zapaliti ovu instituciju u kojoj se nalaze umjetnička djela od neprocjenjive vrijednosti, pišu sarajevske dnevne novine San.

tuzla glaerijaIspred ulaza u Galeriju portreta zapaljeni su plakati za izložbu čuvenog tuzlanskog slikara Mensura Meme Derviševića.
- Na svu sreću, nije pričinjena materijalna šteta. Još uvijek se istražuje ko je ispred ulaza donio gajbu i zapalio je zajedno s plakatima. Cijela Galerija je lako mogla izgorjeti i - rekao je za San, direktor Međunarodne galerije portreta Tuzla Dženan Jusufović. U fundusu ove institucije nalazi se više od četiri hiljade djela najznačajnijih bh.likovnih umjetnika poput Ismeta Mujezinovića, Adele Ber, Džejmsa Haima Pinte.

 - Došavši na funkciju direktora Galerije, zatekao sam dug u iznosu od 85.000 maraka, zapuštene objekte... Postavljanje videonadzora je spor i skup proces pa smo dogovorili s policijom da obilazi i obrati pažnju na Galeriju - ističe Jusufović.
O događaju paljenja plakata i gajbe ispred galerije portreta obavještena je Policijska uprava Tuzla i Dežurni operativni MUP-a Tuzlanskog kantona.

Tačno je da su zapaljeni plakati i jedna gajba ispred Galerije portreta i da su vidljivi tragovi paljenja. Počinioci su i dalje nepoznati. Istraga je u toku i nemoguće je prognozirati koliko će trajati. U svakom slučaju, oni koji su zapalili gajbu i plakate ispred ulaza u Galeriju, biće uhvaćeni - potvrđeno je u MUP-u Tuzlasnkog kantona.

tuzla glaerijaDirektor Dženan Jusufović sumnja da je ovaj vandalski čin motivisan predizbornim sukobima političkih partija u Tuzli.


- Noć nakon što je otvorena izložba djela vrhunskog tuzlanskog slikara Meme Derviševića, na Kantonalnoj televiziji emitovan je prilog u kojem je načelnik Tuzle Jasmin Imamović optužen da je na funkciju direktora Glerije postavio svog čovjeka, dakle mene. To, naravno, nije moguće, jer je osnivač Međunarodne galerije portreta, osim Opštine Tuzla, i Tuzlanski kanton. Prema tome, za direktora Galerije imenovan sam i uz saglasnost premijera Vlade Tuzlanskog kantona Enesa Mujića. Ja nisam član nijedne političke partije i zaista je nedopustivo da se institucije kulture koriste u stranačkim predizbornim kampanjama i sukobima - kaže Jusufović.

Izložba slika Mensura Meme Derviševića pod nazivom „Otrgnuto od zaborava" otvorena je u četvrtak u Međunarodnoj galeriji portreta u Tuzli u znak sjećanja na ovog istaknutog likovnog umjetnika.

Neke od najpoznatijih slika Meme Derviševića su "Bacanje kamena s ramena" "Leptir" i mozaik "Donju Tuzlu opasala guja". Njegovu prvu samostalnuizložbu 1957. godine otvorio je književnik Meša Selimović, a drugu književnik Derviš Sušić.

(san, BLIN/DEPO,ds)