DEMANTOVAO MEDIJSKE ŠPEKULACIJE

Zukan Helez o SDP-u i DF-u na izborima, ali i o Enisu Bešlagiću: Nema tu ujedinjenja ljevice, ali ima...

Front 13.03.18, 15:16h

Zukan Helez o SDP-u i DF-u na izborima, ali i o Enisu Bešlagiću: Nema tu ujedinjenja ljevice, ali ima...
Helez je demantirao 'medijske špekulacije' o ujedinjenju, koje, po njegovim riječima, dolaze čak i od nekih predstavnika DF-a. Također je rekao da niko ne može nametati pravila kako će se dvije stranke ujediniti ako do ujedinjenja i dođe

 



Socijaldemokratska partija (SDP) Bosne i Hercegovine i Demokratska fronta (DF) dogovorile su okvirne principe o zajedničkom djelovanju na predstojećim općim izborima u BiH.


U nekim područjima Federacije FBiH i Republike Srpske vjerovatno će imati zajedničke liste.


- Dogovoreni su i zajednički nastupi, a i poslije izbora idemo zajedno - kazao je danas uoči sjednice Predsjedništva SDP-a novinarima član tog tijela Zukan Helez.


Po njegovim navodima, ovo ipak ne znači ujedinjenje dviju stranaka jer to nije brz i lak proces. Time je Helez demantirao 'medijske špekulacije' o ujedinjenju, koje, po njegovim riječima, dolaze čak i od nekih predstavnika DF-a. Također je rekao da niko ne može nametati pravila kako će se dvije stranke ujediniti ako do ujedinjenja i dođe.


U ovom obraćanju novinarima, Zukan Helez je govorio i o blokadi rada Parlamenta Federacije BiH, najvećoj od Dejtona naovamo, kako cijeni.


Najvećim krivcima za to smatra koalicione partnere, Stranku demokratske akcije i Hrvatsku demokratsku zajednicu BiH, a od pojedinaca, predsjedavajuće Predstavničkog doma i Doma naroda Edina Mušića i Lidiju Bradaru.


Helez je najavio da će SDP i dalje insistirati na deblokadi rada Parlamenta posebno zbog zakona o boračkim pravima.


Tvrdnje da za zasjedanja najvišeg zakonodavnog tijela nema dovoljno materijala su bez uporišta, rekao je, budući da su ranije dijelom već održane dvije redovne i tri vanredne sjednice.


Odgovarajući na novinarska pitanja, Helez je kazao da bi kandidatura Svetozara Pudarića za člana Predsjedništva BiH kao predstavnika srpskog naroda iz Federacije BiH bila neustavna prema sadašnjim pravilima, jer se iz ovog entiteta pojedinci mogu kandidirati iz reda Bošnjaka i Hrvata, dok je prijedlog za kandidaturu glumca Enisa Bešlagića prokomentirao riječima da je to demokratsko pravo svakog pojedinca, ali i da o ozbiljnosti prijedloga ne može govoriti.

 

(FENA/ad) 

BLIN
KOMENTARI