dugoročne vremenska prognoza za bih

Radujete se proljeću, ali zima se još ne predaje: Stiže još mnogo padavina, a tek na kraju mjeseca...

Hronika 12.03.18, 11:52h

Radujete se proljeću, ali zima se još ne predaje: Stiže još mnogo padavina, a tek na kraju mjeseca...
Početkom sljedeće sedmice, prema trenutnim sinoptičkim kartama, u našoj zemlji zadržat će se i dalje nestabilno vrijeme sa kišom

 

Ako ste se pitali kada će završiti zima, i već ste se počeli prilagođavati proljetnim temperaturama, donosimo vam najnoviju dugoročnu prognozu za Bosnu i Hercegovinu. 

 

Kako navode iz federalnog hidromeeorološkog zavoda, pretežno oblačno s kišom preovladavat će u Bosni i Hercegovini do kraja sedmice. Više padavina očekuje se na jugu zemlje. Padavine će biti ćesto u obliku pljuskova. Najveće sume padavina prognoziraju se u petak i subotu (16. i 17.03.). Preovladavat će vjetar južnog smjera, slabe do umjerene jačine.


Jutarnje temperature zraka u Bosni kretat će se od 2 °C do 6°C, a u Hercegovini do 9°C. Maksimalne dnevne temperature imat će vrijednosti između 10°C i 16°C u Bosni, a na jugu zemlje i do 18°C.

 

Početkom sljedeće sedmice, prema trenutnim sinoptičkim kartama, u našoj zemlji zadržat će se i dalje nestabilno vrijeme sa kišom. Kiša će biti slabijeg inteziteta, a prestanak padavina očekuje se u srijedu (21.03.). U petak (23.03.) u Bosni su mogući kratkotrajni pljuskovi.


Temperature zraka bit će niže, a u Bosni prognozira se u jutarnjim satima i mraz. Maksimalne temperature zraka kretat će se između 5 i 10°C- navodi FHMZ.

 

"Narednih deset dana možemo uživati u ugodnim temperaturama, s tim da će biti dosta promjenjivo. Bit će i kiše i sunca", kaže Ibrahim Hadžismajlović, dežurni prognostičar u FHMZ.

 

Krajem marta moguć i snijeg

 

No kako navode regionalni mediji, ali i prema predviđanjima prognostičke stranice Accu Weather, do kraja marta nisu moguće samo kišne padavine, moglo bi biti još i snijega! Doduše, ne u velikim količinima, ali nemojte se iznenaditi ako ugledate pahulje...

 

Sve ovo znači da zima još nije okončala te da ćemo se do pravog proljeća još morati strpiti.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI