U IZDANJU AKADEMIJE STRIPA SARAJEVO

ŠAMPIONI STRIPA – od 'Žutog dječaka' do superjunaka

Kultura 11.03.18, 15:09h

ŠAMPIONI STRIPA – od 'Žutog dječaka' do superjunaka
Ovogodišnje izdanje knjige „Šampioni stripa“ obuhvata 100 strip junaka i njihove autore, scenariste i crtače, uz pravo bogatstvo ilustracija iz čarobnog svijeta stripa, svijeta devete umjetnosti

 


Piše: Sandra PERIĆ
    

Povijest stripa kakvog poznajemo, stripa koji je neizostavni dio novinarstva, u većini zapadnih zemalja i okosnica izdavaštva, počinje s prvom objavom Žutog dječaka (The Yellow Kid) 17. 02. 1895. godine, autora Richarda Feltona Outcaulta (14. I 1863. – 25. IX 1928.), u dnevnim novinama New York World. Upravo s tim strip junakom, koji je svojevremeno izazvao pravi pravcati medijski rat dvojice novinskih magnata iz New Yorka, Randolpha Hearsta i Josepha Pulitzera, počinje tekstualno-ilustrirana priča o stotinu najpoznatijih strip junaka u svijetu, ispričana u knjizi ŠAMPIONI STRIPA, koja će se uskoro pojaviti u izdanju Akademije stripa Sarajevo.
    

ahmed-hrapovic
AHMED HRAPOVIĆ: Upravo je strip jedino sredstvo kojim se može mlade „odvikavati“ od nasilnih video igrica, koje, potvrđuju to i američki psiholozi, glavni su razlog vršnjačkog nasilja u školama i van nje, čemu smo skoro svakodnevno svjedoci u Americi, a vrlo često i na našim prostorima

Istoimena knjiga, koja bi se mogla tretirati i kao prvo izdanje ovoj knjizi, objavljena je krajem sedamdesetih godina proteklog stoljeća u izdanju Strip udruženja „Walt Disney“ iz Sarajeva, a autor je bio Ahmed Hrapović. To prvo izdanje obuhvatilo je pedesetak strip junaka i njihovih autora, skromno opremljena kako je i priličilo ondašnjem vremnu i grafičkoj tehnologiji.  
    

Ovogodišnje izdanje knjige „Šampioni stripa“ obuhvata 100 strip junaka i njihove autore, scenariste i crtače, uz pravo bogatstvo ilustracija iz čarobnog svijeta stripa, svijeta devete umjetnosti. Pored vrhunskog tehničkog izgleda, knjiga će i sadržajno biti na najvišem nivou, obradit će povijest stripa, povijest svakog strip junaka posebno, biografski obraditi svakog od autora određenog strip junaka, a poneki strip junak, kao što su Tarzan, Den Deri i još neki, koje su decenijama crtali različiti strip crtači, bit će obrađeni posebno uz svakog od tih autora, čime će se prezentirati svo bogatstvo umijeća crtanja i crtačkog stila različitih strip crtača vrhunskih majstora stripa. Autori knjige su Ahmed Hrapović i Merima Čamo. 


Jedan od autora knjige, ujedno i urednik izdanja, Ahmed Hrapović za Oslobođenje kaže: 
   

- Knjiga „Šampioni stripa“ priprema se od 2013. godine, obuhvata sva vrhunska ostvarenja devete umjetnosti, od „Žutog dječaka“ pa do suvremenih ostvarenja s područja strip umjetnosti. Možda će zvučati stereotipno kao izjava, budući da se kod nas za sve kaže da je „prvo na svijetu“ ili u lokalnoj sredini, ali za ovu knjigu, pošto sam uvezan sa svim izdavačima, agencijam, distributerima i producentima koji se bave stripom širom svijeta, mogu garantirati da jeste jedinstvena u svijetu po svom sadržaju, pristupu i načinu obrade stripa i strip junaka. Naša zemlja Bosna i Hercegovina nije producentski neka strip velesila ni u regiji, ali je na polju izdavaštva, od 1970. godine, kada se pojavljuju Tobijeve novine, prvo neovisno strip izdanje u bivšoj Jugoslaviji, a i prvo strip izdanje u BiH, stavila do znanja da u strip izdavaštvu može da nadmaši gotovo sve izdavače bivše Jugoslavje, što su potvrdili Tobijeve novine, Strip art i ABC stripa, koji su dosezali fantastične tiraže i nadmašili mnoga strip izdanja koja su za sobom imala decenije izlaženja u bivšoj Jugoslaviji.
   

sampioni-stripa-depo
Ovaj izdavački projekat nenametljivo i bez namjere, ali snažno, četatelje uvodi u povijest stripa, upoznaje čitatelja s činjenicom prisustva direktne književne komponente koja se prepoznaje kroz ono što se naziva scenarijem, a, s druge strane, likovne komponente koju čine nizovi crteža s kontinuiranim likovima – strip junacima kojima je knjiga i posvećena

 
Za razliku  od Bosne i Hercegovine, strip u svijetu je sastavni dio svakodnevnog života, medijski se veoma profesionalno i korektno prezentira javnosti, na veliko zadovoljstvo stripoljubaca i onih koji to nisu ili vremenom zahvaljujući takvom pristupu postaju. Tako u SAD strip konzumira oko 130 miliona Amerikanaca različite dobi i profesija, a oko 61% od tog broja čitatelja čine intelektualci starije i mlađe dobi. U vezi s tim Hrapović dodaje:


- Knjigom „Šampioni stripa“ ne želimo čitateljima ponuditi puku prezentaciju strip junaka i njihovih autora. Knjiga ima poseban zadatak da svojim tekstualnim prilozima, ponajprije domaćim čitateljima, na sasvim nov, moderan način ukaže na vrline devete umjetnosti, da strip nije samo puka zabava, pretežno za mlade, želimo da prilozima pobudimo interes i onih što ih nazivamo intelektualnom elitom društva, da i taj društveni „sloj“ shvati da je strip vrhunska umjetnost, da ima svoju povijest, prapovijest koja seže do perzijske umjetnosti stare oko 5000 godina. A kako već nekoliko godina surađujemo s ekipom vrhunskih američkih psihologa u borbi da se proizvođači nasilnih video igrica privole da u igricama smanje prisustvo nasilja i krvoprolića, sadržaj knjige je i u tom pravcu usmjeren sa željom da se mladi Bosne i Hercegovine, i prostora bivše Jugoslavije, navikavaju na strip, jer upravo je strip jedino sredstvo kojim se može mlade „odvikavati“ od nasilnih video igrica, koje, potvrđuju to i američki psiholozi, glavni su razlog vršnjačkog nasilja u školama i van nje, čemu smo skoro svakodnevno svjedoci u Americi, a vrlo često i na našim prostorima.
    

Velika novost u sadržaju je i pogled na strip iz ugla znanosti, u ovom slučaju sociologije. Sociologinja Merima Čamo napisala je prigodan tekst koji će doprinijeti da se na strip (u BiH) gleda iz drugačijeg ugla, a u vezi toga urednik knjige kaže:
  
  

merima-camo
Sociolog Merima Čamo ukazuje na svakodnevnu potrebu za stripom, što je slučaj s velikom većinom zemalja u svijetu, čija su se društva, bukvalno, socijalizirala sa najmasovnijom crtanom literaturom na svijetu

- Sociolog Merima Čamo će, iz svog ugla, proširiti videokrug mnogima i strip postaviti na njegovo zasluženo mjesto, jer strip u BiH trenutno i nema pravo građanstva. Njen tekst, uz ostale priloge u knjizi, pomoći će da strip u Bosni i Hercegovini bude općeprihvaćen, barem onoliko koliko je prihvaćen u našem komšiluku, u Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji, naročito Hrvatskoj gdje se kultura čitanja stripa izdigla na zavidan nivo. Bilo bi dobro da i oni koji brinu o kulturi shvate važnost devete umjetnosti o kojoj, ruku na srce, u ovom trenutku niko ne vodi računa. U Hrvatskoj nadležno ministarstvo odvaja ogromna sredstva upravo za popularizaciju i njegovanje strip-umjetnosti. Sociolog Merima Čamo ukazuje na svakodnevnu potrebu za stripom, što je slučaj s velikom većinom zemalja u svijetu, čija su se društva, bukvalno, socijalizirala sa najmasovnijom crtanom literaturom na svijetu.
    

Ovaj izdavački projekat nenametljivo i bez namjere, ali snažno, četatelje uvodi u povijest stripa, upoznaje čitatelja s činjenicom prisustva direktne književne komponente koja se prepoznaje kroz ono što se naziva scenarijem, a, s druge strane, likovne komponente koju čine nizovi crteža s kontinuiranim likovima – strip junacima kojima je knjiga i posvećena. 
    

Knjiga se već najavljuje na društvenim mrežama, interes je veoma veliki i van granica Bosne i Hercegovine i regije. Prema riječima dvoje autora, mada se knjiga najavljuje na bosanskom jeziku, zanimanje za knjigu pokazali su čitatelji iz Španjolske, Francuske, Belgije, Italije, Bugarske i Turske. 


Za sada se ne razmišlja da se knjiga štampa i na engleskom jeziku, ali bude li interes toliki da se opravda prevođenje knjige na engleski jezik, to će se i učiniti. 
 
   
Format knjige je skraćeni A-4, obima 260 stranica, puni kolor na najkvalitetnijem papiru, a dostupna će biti u svim striparnicama i knjižarama u regiji. U Sarajevu će se moći nabaviti u striparnici Agarth Comics i u nekoliko knjižara. Ova knjiga se naročito preporučuje roditeljima, da roditelji navikavaju djecu na strip, da ih stripom udaljavaju od agresivnih igrica i negativnih pojava na društvenim mrežama zbog kojih, vrlo često, mladi tragično završavaju. 


Tako nešto se ne može desiti konzumiranjem stripa, jer strip prepoznaje dobro koje se uvijek bori protiv zla, razaznaje pravdu od nepravde, a svaki od strip junaka je neumorni borac za dobro i pravdu.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI