Ogroman dio imovine zamijenili za slobodu

Evo zašto je magazin 'Forbes' odlučio sve Saudijce izbaciti s liste milijardera za 2018. godinu

Biznis Klub 10.03.18, 17:58h

Evo zašto je magazin 'Forbes' odlučio sve Saudijce izbaciti s liste milijardera za 2018. godinu
Neki od njih se mogu vratiti na listu ako se pojasni njihova trenutna finansijska situacija, kazali su iz Forbesa

 

Na ovogodišnji listi svjetskih milijardera magazina Forbes nije se našao ni jedan bogataš iz Saudijske Arabije.

 

Razlog za to je što magazin nije mogao utvrditi njihovo trenutno bogatstvo, s obzirom na veliku akciju vlasti Saudijske Arabije u kojoj je oduzeta ogromna imovina nekim od najbogatijih ljudi u toj zemlji.

 

S obzirom da nije javno saopšteno koliko je imovine oduzeto, pa čak ni koji su sve bogataši uključeni u aferu, Forbes je odlučio da sve Saudijce skine s liste milijardera za 2018. godinu.

 

Naime, krajem prošle godine saudijski princ Mohammed bin Salman proveo je veliku antikorupcijsku akciju tokom koje je grupa bogataša bila zatvorena u luksuznom hotelu Ritz-Carlton Riyadh koji je bio pretvoren u zatvor.

 

Među pritvorenima nalazio se i Salmanov rođak, princ Alwaleed Bin Talal, jedan od najbogatijih Saudijaca. Osim njega, pritvorena su bila još najmanje trojica milijardera sa Forbesove liste. Zvanični spisak uhapšenih nikada nije objavljen.

 

Većina uhapšenih je dosad oslobođena. No, oni su sklopili dogovor prema kojem su državi dali ogroman dio svoje imovine u zamjenu za slobodu. Oni su državi dali imovinu ukupne vrijednosti 100 milijardi dolara.

 

Riječ je o novcu koji će Saudijska Arabija iskoristiti da zakrpi rupe u budžetu, koje su nastala usljed niskih cijena nafte.

 

– Postoje hiljade priča o tome šta se zaista dogodilo pa je nemoguće saznati ko je dao državi koliko bogatstva. Čak i neki bogataši koji nisu uhapšeni navodno su predali imovinu državi. Zbog toga smo odlučili ove godine izostaviti svih deset Saudijskih milijardera koji su prošle godine bili na listi. Neki od njih se mogu vratiti na listu ako se pojasni njihova trenutna finansijska situacija, kazali su iz Forbesa, a prenosi BiznisInfo.

 

(Biznisinfo.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI