Porasla i tržišna vrijednost

Promjena na listi dioničara: Ko daje milione za dionice Fabrike duhana Sarajevo?

Biznis Klub 08.03.18, 14:03h

Promjena na listi dioničara: Ko daje milione za dionice Fabrike duhana Sarajevo?
Fabrika duhana Sarajevo ostvarila je 2016. poslovne prihode od 33,1 miliona KM, što je za oko 6,2 miliona maraka manje nego godinu ranije. Osim toga, FDS je u prvoj polovini 2017. godine imao poslovne prihode od 11,6 miliona KM, što je novi drastičan pad u odnosu na 16,1 milion iz istog perioda godinu ranije

 

Tržišna vrijednost dionice Fabrike duhana Sarajevo dostigla je jučer cijenu od 100 KM, nakon višemjesečnog neprestanog rasta. Vrijednost dionice FDS-a porasla je s oko 80 KM, koliko je iznosila krajem prošle i početkom ove godine.

 

Paralelno s rastom vrijednosti posljednjih mjeseci je zabilježeno i nekoliko značajnih trgovina dionicama ove kompanije, u nekim slučajevim i u milionskoj vrijednosti.

 

Naprimjer, 19. januara ove godine za udio od 1,7 posto dionica plaćeno je oko 1,7 miliona maraka. Zanimljivo je da u posljednjim trgovinama nije učestvovao većinski vlasnik, CID Adriatic Investments GmbH.

 

Podsjetimo da je austrijski CID, uime firme British American Tobacco (BAT) najprije preuzeo udio Vlade FBiH od 39,9 posto u FDS-u, a potom otkupio dionice ostalih dioničara koji su pristali na prodaju, čime je do kraja 2016. stekao 78,7 posto vlasništva. No, nakon toga više nije povećavao svoj udio.

 

Uporedili smo strukturu dioničara FDS-a iz oktobra prošle godine sa ovom trenutnom. Iz poređenja se vidi da dionice najviše preuzima izvijesni investitor koji se na listi dioničara pojavljuje preko računa u Raiffeisen banci.

 

On je došao do 7 posto vlasništva FDS-a čime je postao drugi najveći dioničar kompanije.

 

Provectus ulaganja Zagreb, koja su bila drugi najveći dioničar, prodala su tri posto svojih donica i pala na treće mjesto. Još neki mali dioničari smanjili su svoj udio.

 

Ono što još treba napomenuti jeste da do rasta dionica dolazi uprkos negativim vijestima iz FDS-a koje ukazuju na pad proizvodnje i prihoda.

 

Fabrika duhana Sarajevo ostvarila je 2016. poslovne prihode od 33,1 miliona KM, što je za oko 6,2 miliona maraka manje nego godinu ranije.

 

Osim toga, FDS je u prvoj polovini 2017. godine imao poslovne prihode od 11,6 miliona KM, što je novi drastičan pad u odnosu na 16,1 milion iz istog perioda godinu ranije.

 

Procentualno gledajući, riječ je o padu od oko 28 posto. Kompanija je u prvom polugodištu lani poslovala negativno i ostvarila neto gubitak od 620.651 maraka.

 

Dodajmo da su i iz FDS-a nedavno ukazali na probleme u poslovanju. Kako je tada rečeno, fabrika je ukinula drugu smjenu i prepolovila proizvodnju. Bili su primorani smanjiti kapacitete “zbog neisplativosti”, a usljed jačanja crnog tržišta duhana i duhanskih proizvoda.

 

S druge strane, FDS je većinski vlasnik Vakufske banke (73,2 posto), a ima udio i u Privrednoj banci Sarajevo (9,1 posto).

 

FDS ima i četvrtinu vlasništva u fondu Bonus koji je drugi najveći dioničar konjičkog Igmana, lidera bh. namjenske industrije.

 

Dakle, uprkos evidentnom padu na tržištu cigareta, FDS je očito i dalje veoma interesantna kompanija investitorima.

 

(BiznisInfo, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI